Mécs Imre: „Könnyű lélekkel vártam a halált”

Mécs Imre: „Könnyű lélekkel vártam a halált”

Elhunyt az 56-os elítélt, a kerület díszpolgára.

Életének 90. évében elhunyt Mécs Imre, kerületünk díszpolgára. A villamosmérnök végzettségű Mécs Imre aktív szerepet vállalt az 1956-os forradalomban, amikor részt vett a nemzetőrség szervezésében. Nem adta fel elveit a forradalom leverése után sem, bekapcsolódott az ellenállásba, amelyet az egyetemek, a munkáscsoportok és a felkelő csapatok maradványainak részvételével szerveztek. 1957-ben letartóztatták, majd 1958-ban „a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetéséért” halálra ítélték. A halálos ítéletet 1959 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.

„Minden szava mögött ott bujkál a halálos nyugalom – írta róla 1989-ben egy Nagy Imre újratemetését előkészítő szervező. – Ez a nyugalom csak annak adatik meg, aki az 58-as ítélet után így fogalmazott: „könnyű lélekkel vártam a halált”.

A börtönben Göncz Árpád rabtársa volt. Mécs Imre megrendítő beszéddel búcsúzott az egykori harcostárstól a köztársasági elnök temetésén. „Nagyon furcsa, hogy most itt nyugszol, Árpi! – mondta. – Mindig megtaláltad a helyes utat, mindig tudtad, hogy mit kell tenni. Mindig a jó oldalon álltál.”

1963-ban amnesztiával szabadult, szakmájában helyezkedett el, és számos találmányt jegyzett, de a diplomáját csak a hetvenes években tudta érvényesíttetni. Az állambiztonság célkeresztjében állt egészen a rendszerváltásig. 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, később a Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja volt. Az 1990. évi országgyűlési választásokon Budapest 23. számú körzetében (Rákospalota, Pestújhely, Újpalota) parlamenti képviselőnek választották, így az első szabad ciklusban ő képviselte az Országgyűlésben a kerület választóit. 1994 és 1998 között a honvédelmi bizottsági elnöki tisztet is betöltötte. 1990 és 2010 között volt országgyűlési képviselő, előbb az SZDSZ, 2006 és 2010 között az MSZP színeiben. A XV. kerület 2020-ban tüntette ki díszpolgári címmel.

„Szabadság nélkül nem lehet élni”. Családja ezt a tőle származó idézetet írta ki Facebook-oldalára, amikor közölték a halálhírét.

Nyugodjék békében! (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2023. január 19. Fotó: 24.hu)

CATEGORIES
TAGS
Share This
NEWER POST
OLDER POST

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )