Simi

Simi

Meghalt egy régi kollégám, fotós volt, négy pici gyerek maradt utána. Halála szíven ütött. Nagyon sok időt töltöttünk el együtt riportjaink helyszínein a Népszabadságnál. Móricz-Sabján Simon 42 éves volt, otthon érte a végzet, este, amikor már mindenki aludt a házban, lement a pincében lévő műhelyébe, hogy a másnapi dolgait előkészítse. Elesett, beütötte a fejét a lépcsőbe, és többet már nem ébredt fel. Családja reggel talált rá, az orvosok nem tudták megmenteni.

Simi hallatlanul invenciózus fotós volt, az elmúlt években minden lehetséges díjat megkapott, a MÚOSZ-díjaktól a Capa-nagydíjig terjed a skála. Nála optimistább embert nem láttam. Akkor is mosolygott, amikor mindketten a hátunk közepére kívántuk a ránk bízott feladatot. Kereste az arcot, a szemvillanásban tükröződő drámát, mindegy, hogy Dopeman bírósági tárgyalásán voltunk, Kishantoson időztünk vagy éppen Janiékat, a kispesti „Servúd” hajléktalan lakóit kísértük el a közgyűlésbe. Azt kérte alanyaitól is, hogy legyenek természetesek és jókedvűek, rövid az élet, örülni kell a jótéteményeknek.

Közlök egy kis képes válogatást közös munkáinkból, a napilapos rohanás ellenére is megvolt bennünk a szándék arra, hogy visszaadjuk a helyzetek drámáját. Simivel nem kellett előzetesen egyezkedni, hogy kit mikor és hogyan „kapjon le”, ösztönösen átérezte a riporthelyzetek súlyosságát, látta az emberi esendőséget. Kiskunhalason született, ismerte a vidék és a város különbségeit, tudta, hogy az ember a forgatagban elmagányosodik, és vágyja a melegséget. Nagyon szomorú a szívem azért, hogy mindezt most papírra kell vetnem.

Oka az, hogy a múlt héten a Csokonai Rendezvényházban jártam, s a kisteremben a kultúra napja alkalmából MÚOSZ-Sajtófotó kiállítást rendeztek. Az alkotók sorában ott állt Simi is a csoportképen, egynémely képét ki is állították. Drága Simi, nem gondoltam volna, hogy így „láthatlak” utoljára (jobbról a második a nyitóképen, sötét fölsőben). Nyugodj békében, megtartalak az emlékezetemben. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2023. január 24.)
*
Móricz-Sabján Simon Robert Capa-nagydíjas fotós temetése február 3-án lesz Budapesten a Farkasréti temetőben.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )