Hogy készül a színes ablak?

Hogy készül a színes ablak?

Egy kisleány kérdezősködött az Újpalotai Közösségi Ház előterében, a minden évben nagy fantáziával pályázó mézeskalács-művészek alkotásait nézegette, és azt kérdezte az anyukájától, hogy csinálták a kalácsba illesztett sárgásan csillogó üvegablakokat. 

– Karamella, kislányom – felelte az anyuka, a gyerek pedig tovább cselfeskedett.

Nem szóltunk bele, mert egy anya és gyermeke párbeszédébe soha nem avatkozunk be (amit az anya mond, az szent), de természetesen nem karamellből készül az ablak. 

Hanem miből? 

Töltetlen cukorkából inkább, amelynek beszerzése ma már nem egyszerű, de nem lehetetlen. Gyerekkorunkban még bőséggel volt a boltokban töltetlen savanyú cukorka, aztán valahogy kiment a divatból. Pedig enélkül nem könnyű ablakot csinálni. 

Azzal kell kezdeni, hogy a cukorkát egy mozsárban össze kell törni, és a törmelékkel lesben állni. 

Mire való a porcukor?

A mézeskalács-tésztát igen vékonyra kell gyúrni, előtte gondosan meg kell tervezni az elemeket. Három-ötmilliméternél ne legyen vastagabb a ház fala, mert nehéz lesz összeragasztani. 

A sütést sütőpapíron végezzük, másképp az ablakból nem lesz semmi. A sütőpapírra helyezett tésztában az ablaknyílásba kell beleszórni a színes cukorkatörmeléket. Ezzel tulajdonképpen meg is oldódott a probléma. Nem szeretnénk a Negro-t reklámozni, de a töltelék nélküli cukordarabokból szép kékeslila ablak állítható elő. 

Sütéskor a cukor megolvad, szétterül, és belesül a nyílásba. A papír megakadályozza, hogy eltűnjön. Kihűlés után óvatosan le kell választani a papírról, ott az ablak benne a tésztában!

Jöhet az elemek összeragasztása, ami vízzel lazított porcukorral történik. Kis kinyomósüveget érdemes használni (nehogy vegyünk, otthon is meg tudjuk csinálni), a “szereléshez” több kéz kell. Az összeillesztett elemeket meg kell ugyanis tartani egy darabig, a maradék puha porcukormassza díszítéshez, cirádáláshoz is kényelmesen felhasználható. Annyit azért illik tudni, hogy a megszilárdult porcukormasszával már semmit sem lehet csinálni, mert oly kemény, akár a kád széle. 

Itt a vége a mesének, így készül a profi ablak.  Ha valaki nem hiszi, járjon utána(m). Boldog karácsonyt mindenkinek! (PP, Rab László, 2018. december 21.)

(További képek a kalácsházakról)

 

 

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )