Pajtás, pajtás, jössz te velem

Pajtás, pajtás, jössz te velem

Többen esküsznek rá, hogy itt főzik a környékben a legjobb borjúpörköltet. A Víg Kalmár 1994 óta működik a régi Fő úti lakóházban. Hámory Tamás egy régi romos műhelyt alakított át, hogy megnyissa kultikus éttermét.

A kilencvenes években filmesek csaptak le az étteremre, élükön Koltai Róberttel, aki a kerületben rendezte a Patika című sorozatot. A forgatások végeztével a stáb örömmel időzött az étteremben (ami kezdetben, írja a XV. kerületi blog, a Bácska utca 12-ben üzemelt, a színészek azonban továbbjöttek az új helyre is). Az étterem egyik sarkát a tulaj operaénekes édesapja relikviáival rendezte be, pompás művészek társaságában tűnik fel a dalos ős.

Az étterem falán 74 Kossuth-díjas művész és négy miniszterelnök fotója látható, mindahányan megfordultak a Víg Kalmárban. A név a Víg Matrózból származik. Hámory Tamás ebben a legendás műintézményben volt vendéglátós tanuló, de aztán megvalósította álmát, és saját vendéglőt nyitott Palota ófalujában.

– Édesapa 86 bariton főszerepet tudott – mondta a Periszkópnak a hosszú évtizedek alatt sokakat jóllakató étterem-tulajdonos -, sajnos ’43-ban elénekelte egy jótékonysági koncerten a Pajtás, pajtás, jössz te velem című, nem kifejezetten szovjetbarát dalt, ami miatt ’45-ben elmeszelték. Volt csősz, kanász, gyári munkás, és ’50-ben úgy rehabilitálták, hogy csak vidéken kaphatott szerepet. Akkorra kiderült, hogy a nótaszerző Kossuth-díjas lett…

Hámory Tamástól azt is megtanulhattuk, hogy Rákospalota-Ófalu, Pestújhely és Újpalota nem ugyanaz. Nagyon el kell találni a helyet, ha valaki éttermet akar a kerületben nyitni. A titok nyitja viszonylag egyszerű: érteni kell hozzá. (PP)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )