Elhunyt Bábel István, a Pléh Csárda alapítója

Elhunyt Bábel István, a Pléh Csárda alapítója

Hatvanhét éves korában elhunyt Bábel István, a Kolozsvári utcai piacon működő Pléh Csárda alapítója. Bábel István két éve a Deszkacsárdával bővítette a kispiac Bádog Gundelként is emlegetett kultikus étkezdéjét, ahol az adagok gigantikus mérete – és persze az íze – vitte a prímet. Azon a piacon, mely a régi hangulatokat talán a legjobban őrzi a környékben.

Évekkel ezelőtt megfordult itt a világ akkor talán legismertebb sztárséfje, Anthony Bourdain, hogy megkóstolja Bábel úr súlyos menüjét, és megnézze azt, hogy is készül valójában a rendes véreshurka Magyarországon. A CNN hangulatos filmet forgatott a látogatásról.

Bourdain 2018-ban a Nem séfnek való vidék című tévésorozat franciországi forgatásán vetett véget életének, a szállodai szobájában a fürdőköpenye övére akasztotta fel magát. Mosogatófiúból küzdötte fel magát sztárszakáccsá, 61 éves volt, amikor meghalt. Elmondhatjuk, hogy evett Bábel István véreshurkájából Rákospalotán.

Egy emberes adag

A Pléh Csárda húsadagjainak méreteit úgy tudtuk egykor szemléltetni, hogy odatettünk mellé egy villát, hogy jelezzük, miről is van szó tulajdonképpen. Házi füstöltkolbászt is árultak ekkor már az étkezdében, amelyet „Bábel Pista” 30 éve ugyanazon recept alapján készített. A Pléh Csárda hírnevét Bábel István nem csak az 1 kiló harminc dekás rántott húsokkal, de a friss ízekkel és a retró környezettel tornázta föl. Ismert figurája volt a kerületnek, sokan meglátogatták délidőben. Aztán ha nem tudták bekapni a turbóméretű adagokat, hazavihették, s akkor napokig nem kellett sütni-főzni otthon.

Bábel Istvánt november 22-én 10:45-kor helyezik végső nyugalomra Kecskeméten a köztemetőben. Azok, akik szeretnék a kegyeletüket leróni, de a temetésre nem tudnak eljönni, megtehetik ezt a Pléh-Csárdában az erre kijelölt helyen. Az itt elhelyezett virágokat/koszorúkat eljuttatjuk a temetésre” – írták a gyászolók.

Bábel Istvánra Kovács István, az “ismert” berlini riporter szarkasztikus videójával emlékezünk.

(PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2022. november 14. Nyitókép: metropol.hu)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )