A nő varázsa

A nő varázsa

Ezzel a címmel nyílt remek kis kiállítás a Pestújhelyi Közösségi Ház Külvárosi Szalonjában. Ismert és ismerős iparművészek hozták el munkáikat, sokféle anyaggal és sokféle törekvéssel mutatták meg magukat Nagy Edit szervezésében a művészek. Szándékoltan a nőnaphoz igazítottan jött létre a tárlat, többek műveit ismerhettük a korábbi – a covid előtti! – életünkből, de voltak új kiállítók, akik izgalmas és érdekes darabokkal örvendeztettek meg bennünket.

A meghívó – A kiállítás március utolsó napjáig látogatható

Borsódy Eszter (kerámia), Dabóczy Krisztina (tűzzománc), Diós Gabi (kerámia), Kovács Gabriella (textil), Mahr Szilvia (táska, újruha), Soltész Melinda (üveg), Ujj Zsuzsa (kerámia), Varga Erika és Varga Helena (Romani Desing), illetve Vizi Júlia (textil) állított ki, szép és ízléses a megnyitó plakátja, köszönet érte, hogy Boros Judit művészettörténészt (és e sorok szerzőjét) kérték fel a köszöntőre.

Sokrétű a kiállítás, a hétköznapi használati lehetőségek és az elvont filozófiai megközelítések jól megférnek egymással. A „nőséget” a hajlékonyság, a kecsesség és a báj képviseli, mindenképpen találó tehát varázslatot emlegetni a szalon újabb tárlatának anyaga kapcsán. Érdekes volt együtt látni Ujj Zsuzsa patás csészéit, Borsódy Eszter pszichedelikusan teljes körformáit, Diós Gabi merész és súlyosan kanyargó alkotásait Mahr Szilvia használt anyagokból összevarrott kabátjával és bizarr táskáival.

Áttörések
Csészék
Táskák
Látogatók

A tűzzománcok és a nemezkülönlegességek sem kerülték el a figyelmünket. Jó volt ezekkel a műtárgyakkal és alkotóikkal együtt létezni és lélegezni vasárnap délután, és itt a lélegzést a szó szoros értelmében kell venni, mert félősen ugyan, de a hallgatóság le-leparancsolta magáról a maszkot, s egy kicsit ettől újra embernek érezhettük magunkat. Úgy, hogy levegőt is kaptunk, és a párás szemüvegünket se kellett állandóan törölgetni.
Majdnem olyan volt tehát, mint azelőtt. Nyugodt és polgári. A háború árnyékában is meg kell látnunk a szépet. Pestújhelyen erre most megvolt a lehetőségünk. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2022. március 8.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )