Workout az utcán

Workout az utcán

Miközben az úszók küzdöttek a vízzel az augusztus végi Duna-átúszáson, meglehetősen szépszámú közönség előtt javában zajlott a Műegyetem előtti parkolóban a Street Workout verseny. A Citadella-futás és az esti jóga mellett ez volt a fiatalok által leglátogatottabb buli az idei BUG (Budapest Urban Games) parádéján. Felkaptuk a fejünket erre a workout-ra, amelyet rögtön el is neveztünk utcai szertornának. Nem lepődnénk meg, ha évek múlva találkoznánk vele az újpalotai, pestújhelyi és a rákospalotai parkokban, játszótereken is.

Fenn és lenn

A workout a tornaszereket gyúrta magába, utcai körülmények között lehet nyújtó- és korlátmutatványokat bemutatni, erőelemek sokasága tartozik hozzá. A nagyvárosokban rohamosan terjedő, a hiphop-kultúra jegyeit magán viselő sportág ez, melynek már vannak magyar csillagai is.

Ha viszont hiphop, akkor kell hozzá zene is, ezt egy profi dj szolgáltatja. A versenyzők 2-2 perces produkciókat mutatnak be, pörögnek-forognak a szeren, olykor hajmeresztő trükkökkel állnak elő. A workout-ot eredetileg Oroszországban találták ki, lehet, hogy olyan tornászok, akik azt szerették volna, hogy a nagyvárosi fiatalok ne kutyuljanak el, kezdjenek inkább gyakorolni a nyújtón, és miután többen vannak, bandába verődnek, miként a gőrdeszkások, mutassák meg egymásnak, hecceljék a másikat azzal, hogy mi mindent tudnak.

A dj is a workout része

A workout egyik fiatal reprezentánsát mi is elcsíptük, Bodor András a XVI. kerületből érkezett, 15 éves, ősztől faipari középiskolába jár (ő szerepel nyitóképünkön). Két-három éve ragadta magával a workout, azóta foglalkozik vele, nagyon látványosnak tartja. Amúgy pedig birkózóbajnok, diákolimpián ötszörös, országos versenyen háromszoros győztes. A workouttal azért barátkozott meg, mert meglátta benne, hogy erősebb, ügyesebb lehet, ami pedig jól jön a birkózásnál is. – Oda kell figyelni a lendületre – mondta András –, nagyon meg kell szerkeszteni a gyakorlatokat, és mindig a megfelelő pillanatban lehet a mozdulatot elvégezni. A zászló az egyik legnehezebb elem, ilyenkor oldalt kitartva kell a testnek lobogni, nagyon megterheli a váll és a felsőtest izmait. Ha viszont jól csinálod, akkor nagyon szép.

A tipikus nagyvárosi workout (legyen akkor utca-szertorna) természetszerűen hódította meg az Egyesült Államokat és más országok megapoliszait is. Csak annyit kell a fiataloknak segíteni, hogy föl kell állítani a különös szerkentyűket, aztán pedig vigyázni kell rájuk a tereken, placcokon, hogy ne legyenek szétverve. A mutatványokra fogékony utcasportolók hálásak lesznek érte. A város számos pontján vannak már Budapesten street-kütyük, a srácok és a lányok használják is előszeretettel. Tényleg eszméletlenül látványos.

Nagyvárosi tótágas

Azt ugyan nem tudjuk, hogy pontosan ki nyerte meg a zsűri előtt zajló BUG-workout derbit, de azt igen, hogy rajongókból nem volt hiány. A telefonokkal rögzített versenyszámokkal egészen bizonyos, hogy találkozni fogunk a közösségi oldalakon.

Azt is meg kell jegyezni, hogy verseny közben eltűnődtünk azon, mi mindenre lehet hasznos az utca. Nem biztos, hogy arra kell használni, hogy az átmenő forgalom zavartalan legyen rajta. Lehet, hogy hétvégeken az ilyen bemutatók könnyebben elnyernék a környékbeli városlakók tetszését, mint a lakóterületükön átrobogó autók zaja. Úgyhogy csak bátran, meg lehet hívni máskor és máshová is az utca szertornászait. (PP, Rab László, 2020. sueptember 10.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )