A női táska rejtélye

A női táska rejtélye

A nőnap előestéjén nyitották meg Pestújhelyen A nő varázsa című kiállítást, éppen jókor, mert igen sok érdeklődő nézte meg a kerámikusok, ékszerészek, textilesek gyűjteményét. A Pestújhelyi Közösségi Ház különben is afféle gyűjtőhelye az iparművészeknek, a kicsiny teremben berendezett tárlatról sütött a szakszerűség és az igényesség. Nem csak azért, mert Diós Gabi, Ujj Zsuzsa és Borsódy Eszter kerámiáit is felvonultatták (írtunk a Három gráciáról egy karácsonyi tárlat kapcsán).

Ékszerek

Akik most hozzájuk csatlakoztak, szintén invenciózus alkotók. Munkáikat nagy élvezettel néztük végig. Akkor még nem tudtuk, hogy a koronavírus-járvány miatt ez volt az egyik utolsó olyan lehetőség, amikor a “kisművészetek” barátaival az indokoltnál nagyobb társaságban összetalálkozhattunk.

Máhr Szilvia táskái

Máhr Szilvia női táskákkal jelentkezett. Ez az a kultikus darab, amelybe férfiember – ha jót akar magának – még véletlenül sem tekint és nyúl bele. Nem azért, mert ott belül harapós krokodilok lesnének az illetéktelen kezekre, és nem is azért, mert egy női táska tartalma nem volna áttekinthető. Másfajta szisztéma szerint rendeződnek ott a dolgok. A tollaktól a bélyegzőn és a rúzson át terjed a skála, és azt kell mondanunk, hogy ami egy női táskában nincs benne, hát az valójában nincs is. Ha például az eheti lottószámokra vagyunk kíváncsiak, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy egy cetli hátulján (melyre nagy valószínűséggel az van írva, hogy “tej, vaj, sajt, tojás, a kókuszreszeléket el ne felejtsd!”) ott látható az életet megoldó öt varázslatos szám. De ha a másodfokú egyenlet megoldóképletére lenne szükségünk, két szemceruza és néhány iskolai órarend mellett azt is bizonyára ott találjuk.

Nem cifrázzuk, a pestújhelyi illetőségű Máhr Szilviával rövid eszmecserét folytattunk a színesbőrből készült izgalmas táskákról, amelyek nem nagyon hasonlítanak a ridikülre, a dipótól és az aktától pedig már oly messzire elrugaszkodtunk, az oda való visszatérés szinte lehetetlen.

A kiállítást Nagy Edit háziasszonyi asszisztenciája mellett Boros Judit művészettörténész nyitotta meg. Borsódy Eszter, Diós Gabi, Király Anna és Ujj Zsuzsa kerámiákat, Király Fanni ékszert, Kovács Gabriella textilműveket, Máhr Szilvia táskákat és ruhát, Müller Rita festett selymet), Soltész Melinda üvegműveket, Szöllősi Rita (divat- és ékszertárgyakat, Varga Erika ruhákat állított ki.

A megnyitó forgatagában

Azazhogy most is kiállít, mert a tárlat március 29-éig megtekinthető. Elmaradnak ugyan a nagyobb rendezvények, de azt, hogy valaki besétáljon a PEKH-be, nem fogja a koronavírus megakadályozni. (PP, Rab László, 2020. március 10.)

További képeink a PEKH “varázslóiról”

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )