A három grácia

A három grácia

Bevette a budapesti belvárost a három pestújhelyi kiállításról korábban már jól ismert keramikusművész, egyikük mondjuk annyira pestújhelyi, hogy itt él és itt is tanít. Most a Bartók Béla úton, az elegáns újbudai B32 Galériában nyílt közös kiállítás, amelyen Diós Gabi, Borsódy Eszter és Ujj Zsuzsa mutatta be kerámiáit. A Pestújhelyi Közösségi Ház éves tárlatain lehetett korábban találkozni jellegzetes alkotásaikkal, most így együtt igencsak bravúros kollekciót mutatott be a három grácia. A Tűzijátékok című kiállítás megnyitóján jártunk. Szép számmal jelentek meg a rajongók és feltehetőleg a tanítványok is.

Érdeklődtünk afelől, hogy mi köti össze a három művészt, mert arra gyanakodtunk, hogy együtt nevelkedtek vagy tanultak, esetleg együtt vehették nyakukba a világot, és a régi kapcsolat csúcsosodott ki a közös tárlatban. Kiderült, hogy szó sincs ilyenről, egyszerű érzelmi és emberi kapcsok fűzik őket egybe, a találkozás öröme, és az, hogy megmutassák, külön-külön hogy látják a világot. Maga a megnyitó szeretetteljes volt, Veress Kinga művészettörténész is arra figyelmeztetett, a közös tárlat mögött egyéni megoldások láthatók, Borsódy Eszter a hagyományt folytatva mutatkozik meg szakrális tárgyaival, Diós Gabi mélyen hisz az alkotó munka gyógyító erejében, Ujj Zsuzsa pedig humort és derűt hozott a kiállításra az állatlábas csészéivel.

Nekünk is ez tetszett leginkább. Eszter filozofikus kiruccanása a világteremtés témája körül jól megfért Gabi felületeket megbolygató tárgyaival, s mindehhez jöttek Zsuzsa minimal trükkjei, apró, finom ötletei. Élvezetes kirándulást tehettünk így a három ízig-vérig nőből lévő, élettel teli alkotó sajátos világlátásában.

Tanulmányok és törekvések

Annyival azért tartozunk az érdeklődőknek, hogy dióhéjban megemlítjük a művészi előmenetel néhány fontos állomását.

Diós Gabi 1997-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem szilikát szakán, később tanári diplomát szerzett vizuális kultúra szakon. 2007-ben folytatta a diplomahalmozást, a Pécsi Tudományegyetemen művészet-terapeuta lett. Hitvallása szerint a világ ellélektelenedése ellen küzd, az egyénit, a személyre szabottat szeretné visszahozni, s célja, hogy a körülöttünk lévő tárgyak megteljenek szellemmel és szívvel.

Borsódy Eszter keramikus családba született, egyetemi tanulmányait követően Lausanne-ban, Budapesten és Szentendrén dolgozott, munkáit a családi műteremben készíti. Élete tapasztalatait fogalmazza meg sajátos formanyelvén, a forma és a funkció kölcsönhatásai kötik le leginkább az érdeklődését.

Ujj Zsuzsa, akinek Kék nyúljáról már itt is beszámoltunk, kerámia- és porcelánipari formatervezőként diplomázott 1992-ben, járt Koppenhágában a Dán Iparművészeti Főiskolán, 1995-ben pedig négy formatervét megvásárolta eozinmázas sorozatgyártásra a Zsolnay gyár. Ösztöndíjasként járt Egyiptomban, 1999 óta a Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola tanára. Célja, hogy használati értékkel bíró, míves, érzelmekkel telített kerámia- és porcelántárgyakat hozzon létre. Kis szériában, limitált példányszámban készíti műveit, amelyeket saját műhelyében 1240 fokon éget ki.

Nincs is más hátra, mint hogy válogassunk a három művész szép kerámiái közül. Gratulálunk a kiállításhoz, mely (a január 5-én véget érő ünnepi szünet után) január 17-éig tekinthető meg. (PP, Rab László, 2019. december 28.) 

Egy kiállítás képei – itt és így. 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )