Parkőrök, sportcsarnok, augusztusi morzsák

Parkőrök, sportcsarnok, augusztusi morzsák

Morzsák az ünnep előtti forró napokból. Nyaralunk, nyaralgatunk, de azért az élet zajlik szűkebb pátriánkban is. Az elmúlt napok történéseiből válogatunk, és megpróbálunk tippeket adni arra, hol és hogyan lehet átvészelni az előttünk álló kánikulai napokat. Amiről elmondhatjuk, hogy nem tart már sokáig. Általában az szokott lenni, hogy 20-án délután elkezdenek a felhők gyülekezni az égen, lecsap ránk a nyári vihar, és ezzel véget is ér a nyár. 

Bízunk benne, hogy 19-én és huszadikán most nem ez fog történni. Vasárnap és hétfőn a Bányász parkban Szent István napi ünnepi rendezvényekre kerül sor, vasárnap a MÁV Szimfonikus Zenekar és Bereczki Zoltán lép fel nagykoncerten, és – figyelem! – ezen az estén háromnegyed tízkor lesz a szokásos tűzijáték is (így nem ütközik a másnap esti Duna-parti állami tüzeskedéssel). 

Hétfőn a Pesti Broadway Stúdió mellett a Szilas lép föl, az ünnepi köszöntőt Németh Angéla polgármesteri jogkörökben eljáró alpolgármester tartja, a gyerekeknek állandó foglalkozásokat szerveznek. Jó szórakozást mindenkinek a Szent István napi forgatagban!

*

Érdekesnek ígérkezik a jövő szombati Pestújhelyi Jótékonysági Családi Utcabál és Civil Nap, amelynek előkészületei javában zajlanak. A Gergő utcai rendezvény ingyenes programokkal kecsegtet sok-sok gyerekjátékkal és felnőtteknek szóló meglepetéssel. Inkább neveznénk alkalmi fesztiválnak, mint bálnak, ott lesznek a Csinibabák és Pingvin Pityu, és az ígéretek arra is vonatkoznak, hogy lakmározásban sem lesz hiány. A Civil nap jó alkalom arra, hogy az iskolakezdés előtt hazatereljük nyaralásba belefeledkezett gyermekeinket, másrészt arra is jó, hogy találkozzunk a kedves ismerősökkel. Nem úgy, ahogyan a Facebook-on szoktunk, vigyorgójelekkel meg virtuálisan, hanem teljes életnagyságban és valóságosan.

Terveink szerint mi is ott leszünk a kameránkkal, az ilyen bulikat nem szeretjük kihagyni. 

*

Történnek azért fontos események a kerületben, az elmúlt héten két ügy volt, amire felkaptuk a fejünket. Az egyik az, hogy augusztus 15-ével parkőrszolgálat kezdte meg munkáját a kerületi parkokban, ezt Németh Angéla az újpalotai Fő téren jelentette be (a címképen ez látható – RL). A parkőrcsapatot egy intézkedési jogkörrel rendelkező közterület-felügyelő, egy segédfelügyelő, illetve a Répszolg egyik munkatársa alkotja. Ő az, aki a szemétszedéssel és a kisebb karbantartási munkálatokkal lett megbízva. A parkőrök sárga mellényt viselnek, minden nap reggel 7-től este 7-ig ügyködnek az újpalotai Fő téren, a Kontyfa rekreációs parkban és a Nádastó parkban. A program október 31-ig kísérleti jelleggel zajlik, azután összegzik a tapasztalatokat, és úgy döntenek a folytatásról. A parkőrszolgálatot lakossági kérésre szervezték újra meg, a cél az, hogy a közterületek tisztábbak legyenek, és hogy “a nem közterületre illő cselekményeket” visszaszorítsák. A kezdeti tapasztalatok jók, bár a lakók jelezték, hogy éjszaka a nyitva tartó lakótelepi dohányboltok környékén (ahol szeszt is árusítanak) történnek azért furcsa dolgok. A beérkező panaszokból levontuk azt a következtetést is, hogy milyen sok park van a 15. kerületben!

*

A másik hír, ami elkezdett bennünket izgatni, a Szántóföld úti tornacsarnok terveinek bemutatása, erre is a héten került sor a Polgármesteri Hivatalban tartott szakmai megbeszélésen. A csarnok várhatóan maximális kihasználtság mellett üzemelne a Szántóföld úti sporttelepen. A diákolimpia versenyeinek helyszíne lehetne, helyet adhat a szabadidős sportoknak, a fogyatékkal élők sportjának, a nemzetközi és hazai sporteseményeknek és az utánpótlás-nevelés foglalkozásainak, valamint a felnőttbajnoki mérkőzéseknek is. Az önkormányzat a Magyar Labdarúgó Szövetséggel együttműködésben a kerületi sporttelepen egy füves és két műfüves nagy méretű labdarúgópályát épít, és új öltözőépületet is kialakít. Ebbe a bővülő létesítménystruktúrába illeszkedne szervesen a tervezett tornacsarnok – hangzott el a tervbemutatón.

Hát, ha meglesz, szívesebben járunk majd a jelenleg egy kicsit kieső Szántóföld útra. Ha focizni lehet, akkor persze hajlandók vagyunk elmenni a világ végére is.

(PP, Rab László, 2018. augusztus 18.) 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )