Bernece, szívünk virága

Bernece, szívünk virága

Azért az nem volt rossz ötlet, hogy az önkormányzat foggal-körömmel ragaszkodott a bernecebaráti táborhoz, mely egy időben többeknek szúrta a szemét. Még az is felhangzott, hogy túl kéne rajta adni, mert csak viszi a pénzt. 

A sopánkodókat még a természet is “segítette”, mert 1999-ben a nyári esőzések idején a tábor oldalában csörgedező ártatlan patak úgy gondolta, hogy beveszi a Pest megyei falucskát. Az ár felkapdosta a régi hidakat, elöntötte a lapályos terepet, úszott a vízben a sok szép emlék. Ezután szerencsére felújították a faházakat, biztonságosabbá tették az átereszeket, és elkezdődhetett a nyári nemzetközi képzőművészeti táborok új története. 

Az elmúlt héten tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a fiatalok számára a nagy találkozást, erdélyi, felvidéki és délvidéki gyerekek vettek részt az érdekes foglalkozásokon, a helyi GYIÖK-ös segítők és a Hubay iskola ifjú művészei nem először találkoztak a válaszúti, a kassai vagy a murakirályi (Donji Kraljevec) horvát fiatalokkal. Kis videós körképünkben azt mutatjuk be, mi minden történt a zárónapon. 

Nyilván nem hagyhattuk ki, hogy a horvátok megverték a focivébé nyolcaddöntőjében az oroszokat. Miljenko Horvatnak Donji Kraljevecből igen korán kellett Bernecebarátiba indulnia, hogy a reggeli órákban ideérjen. De a nagy diadal után (oroszokat verni Oroszországban még Napóleonnak se sikerült!) végül ideért, aminek a gyerekek örültek a legjobban. 

A fiatalok a képzőművészeti táborban nemezeltek, gyöngyöt fűztek, batikoltak, korongoztak, zenéltek, táncoltak – és persze igen sokat játszottak, ami az efféle helyek sajátos velejárója. Mellette a nagyobbacskák esetében bizonyára maradt idő a flörtre és az udvarlásokra is. Ha most saját előéletünkből elkezdenénk sorolni a nyári tábori szerelmek alakulását, hamar betelne a történetekkel az oldalunk. 

A jó hangulatú tábori hét lezárása volt a hagyományos gála, amelyet a gyerekek a gondos felkészítők segítsége mellett állítottak össze. A vendégek – köztük Hajdu László országgyűlési képviselő, Németh Angéla polgármester és több helyi képviselő – lelkesen tapsoltak a gyerekeknek, előtte pedig végignézték azokat az igen szép műalkotásokat, amelyeket többnyire művésztanárok segítségével készítettek. 

Egészen biztosak lehetünk benne, hogy a kicsiny tárgyak igen nagy becsben lesznek tartva, kikerülnek a házi vitrinekbe, és évtizedek múltával is az jut majd a mai gyerekek eszébe róluk, hogy milyen felhőtlenül boldogok voltak, amikor Bernecén nyaraltak. 

Mindenki fogadja szeretettel képeinket a tábor utolsó napjáról. (PP, Rab László, 2018. július 9.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )