Éledezik a Liwa-malom

Éledezik a Liwa-malom

Lám, lám, fél év is elég ahhoz, hogy az ötlet, melyre ősszel sokan még azt mondták, inkább csak lázálom, valamivel közelebb araszoljon a valósághoz.

Elkezdett éledezni a Liwa-malom környéke.

No nem úgy kell képzelni, hogy sitty-sutty, pár hónap alatt össze lehet rántani a hajdanvolt vízimalmot és a hozzátartozó ökológiai rendszert, de azt azért meg lehet tenni, hogy a tópart környékét a malomrom mellett kitakarítsák, és alkalmassá tegyék arra, hogy ott az érdeklődők összejöhessenek, találkozhassanak.

Merk Péter önkormányzati képviselőnek köszönhető az olykor az olykor vegyes érzelmeket kiváltó projekt feltámasztása, de a jelek szerint nem hatástalan a fáradozása. Hogy másokat is felcsigázzon, tóparti pikniket szervezett a hétvégén, amelyen mi is ott jártunk. Mutatjuk kis videónkat, amelyet itt készítettünk.

Az egykor elegánsnak számító rákospalotai terület persze ma is elhanyagolt, a Szilas-patak környéke nem az a vidék, amit olyan büszkén lehetne mutogatni az erre tévedőknek. Szombaton mégis sokan idetévedtek. A fiatalok röplabdáztak, a gyerekek csónakáztak, a felnőttek birkapörköltet lakmároztak, miközben a Zagyva Banda húzta a talpalávalót.

Egészen polgári körülmények kezdenek itt kialakulni. A képviselő is lelkesen számolt be róla, hogy hamarosan tető kerül a malomrom tetjére, attól kezdve pedig be lehet majd számolni a projekt további formálódásáról.

Ahhoz, hogy újra működő vízimalom legyen a régi Liwa-malom helyén, sok víznek kell még lefolynia a Szilason, vízügyi-technológiai terveket is készíteni kell. Ami készen van, az a gyerekek nevelésére is alkalmas oktatóprogram, melynek központi helye lenne a majdhogynem teljesen elenyésző régi látványosság.

A Nevesincs-tóra és a bővízű patakra épülő program most jobb esélyekkel rendelkezik, mint korábban. A helyszínre megálmodott lakóparki elgondolások, amelyek egy városrész szokványos terjedésének meglehetősen ismert elemeit alkalmazza (ingatlantulajdon, beruházók stb), a jelek szerint megváltoztak, és ma már valamivel több esélye van annak, hogy a vízpart rejtelmeit meg lehessen mutatni a gyerekeknek. Tanúi vagyunk a rákospalotai modern hagyományteremtésnek, amelynek összefoglaló neve a Liwa-malom.

Szurkolunk Merk úrnak, hogy a környezetvédelmet a hagyományos életformák megismertetésével ötvöző tervei összejöjjenek. Ezt láttuk a jó hangulatú tóparti pikniken. (Rab László, PP, 2018. június 16.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Filius Istvánné 6 év

    Már többszőr is szerettem volna megkeresni a Liwa malmot, de nem találom. Hogy lehet odajutni. Köszönöm, ha segítenek.
    Filius Istvánné

    • comment-avatar

      Üdvözöljük. A Lidl Áruháznál kell leparkolni, és le kell menni a patakpartra. Ott pedig visszafelé kell menni jó százötven-kétszáz métert az M3-as felé, ott találja. PP

  • Disqus ( )