Tűzvirág, jöjj velem

Tűzvirág, jöjj velem

Az élet véletlen játékát említi Szendrei Judit tűzzománcművész a honlapján, egy 1975-ös jelenetet idéz föl, akkor ismerkedett meg a tűzzománcozás technikájával. Újpalota első iskolájában, a Pattogós utcai Általános Iskolában napközis nevelőként dolgozott, és ajándékba kapott egy kemencét. “Kíváncsi lettem rá, mit lehet vele kezdeni” – így vallott negyven év elmúltával a művész.

A gyerekek, akik London mellől, Bécsből és a szomszédos kerületekből érkeztek a Pestújhelyi Közösségi Ház nyári táborába, csak Jutka néninek szólították. Pár percre kéredzkedtünk be a Tűzvirág Alkotókör foglalkozására, éspedig azért, hogy szép képeket készítsünk.

Családias hangulatra leltünk, a fogadtatás pedig igen szívélyes volt. A művész bemutatta “tanársegédét”, Dabóczi Krisztát, közben precíz utasításokkal látta el ifjú tanítványait. Készültek a pompás rajzok alapján a tűzzománc kompozíciók. A “táborlakók” között kisiskolások és egyetemisták is helyet foglaltak.

– Évközben felnőtteket is tanítunk – mondta a táborvezető, és körbevezetett bennünket a teremben, hogy megnézhessük a korábbi évek szép és vonzó zománcait. – Jómagam negyven éve foglalkozom tűzzománccal, a Tűzvirág a közösségi ház alapítása óta, 25 éve itt tevékenykedik. Nem most kezdtem, hetvenhárom óta tanítok a kerületben – tette aztán hozzá mosolyogva.

Azzal búcsúztunk, hogy ősszel visszatérünk a Tűzvirág foglalkozásaira, és jobban beleássuk magunkat az ősi ötvösművészet izgalmas ágának tanulmányozásába.

Most annyit tettünk, hogy önfeledten átadtuk magunkat a műélvezetnek. (PP – 2017. augusztus 20. – Szendrei Judit weboldalát itt lehet elérni, képeinket pedig, amelyet a PEKH-ben tartott foglalkozáson készítettünk, Facebook-oldalunkon a legegyszerűbb megtekinteni.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )