Egy divatbemutató szeretethullámai

Egy divatbemutató szeretethullámai

Vannak megmagyarázhatatlan rejtélyek a kerületben. A Csomópont Sződliget utcai bázisán tartották az idősklubok és a fiatalok közös retró buliját, a fellépő csapatok divatbemutatóval tették emlékezetessé a napot, profi jelmezt és zenét kiválasztva öltöztek vadnyugati cowboynak, úttörőnek, ötvenes évekbeli munkásnőnek vagy hippinek a Hair világából. Előtte lelkesen főztek, szólt a zene, tetőpontjára hágott a hangulat.

Mindez csütörtökön délben, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna.

A tanulság az, hogy a felnőttek is szeretnek játszani. És ha azt látják, hogy ezzel nem akar senki visszaélni, teljesen átadják magukat a felhőtlen és vidám játszadozásnak. Az hamar kiderült, hogy a kerületi “divatolók” célja a nyilvánvaló örömszerzés volt. Erre törekedett az Aranytopán Tánccsoport, melynek tagjai a jive világában ugyanolyan otthonosan mozognak, mint a latinos ritmusokban. És ez vezérelte a nyugdíjas pedagógusokat is, akik régi úttörőgöncöket bányásztak elő a szekrény aljából. Huli Irma (a képen nem ő látható) régi kékfestő ruhácskáját öltötte magára, igaz, megjegyezte, hogy ebben annak szűk volta miatt nem nagyon lehet izegni-mozogni. Amúgy az édesanyja varrta neki, nagy becsben tartja, amit meg tudunk érteni.

Voltak, akik népitánccsoportot játszva léptek föl a különleges nyári maszkabálon, amit az eredeti hangulata miatt éppen szabadalmaztatni is lehetne. Retró divatbemutató – ez volt az esemény hivatalos elnevezése, a csapatok két hete a Hubay zeneiskolában egyeztek meg arról, hogy ki minek öltözik. Ha csak egyszerű kulturális rendezvény lett volna, nekünk pedig tudósítást kellene róla írni, nehezen boldogulnánk vele. Naplóbejegyzést írni arról a napról, amelyen azt láttuk, hogy milyen őszinte szeretettel találkoztak egymással a városlakók: sokkal szebb feladat.

Azt azért megjegyezzük, hogy az ilyen “bulikhoz” az is kell, hogy a háttéremberek kellő alázattal végezzék azt, amit csinálnak. A profi színpadi körülményeket előállító Karacs Miklósék (és a Csokonai Kulturális és Sportközpont láthatatlan technikai munkatársai), a közönség szórakoztatását vállaló ifjú énekesekkel együtt messzemenő odaadással látták el feladatukat, Tajti Réka a tőle megszokott módon, sallangok nélkül, olykor őszinte elragadtatással vezette a műsort. De az, amikor Jobbágy Mária mentálhigiénikus, aki azért látott már egy-két idős embert hosszú pályája során, feslett kokottként lépdelt végig a színpadi kifutón (miközben egy idősklubos “strici” egyengette az útját), mindent vitt. Ez volt az a pillanat, amikor föltettük magunkban a kérdést: ha a közösségi együttműködést ennyire komolyan is formába lehet önteni, mi lehet az oka annak, hogy az élet más területén a minimális együttműködés szikráját sem lehet felfedezni.

Nem a retró divatbemutató volt az, ahol ezt meg lehetne fejteni. Inkább békésen belapátoltuk a marhapörköltet, ettünk rá egy kis csilis babot, mert kímélő étrenden vagyunk, aztán kinyúltunk, és elkezdtük keresgélni azokat a fényképeinket, amelyek a legjobban visszaadják e pompás nap ízeit.

Feltétlenül említést érdemel a Szolidáris Kisnyugdíjasok csapatának lelkiismeretes részvétele. A szorgos társaság több mint 200 palacsintát sütött előzőleg otthon, és mindenkit szívesen láttak. A kisebbfajta rohamból arra lehetett következtetni, hogy jól eltalálták az ízeket. A kisnyugdíjasok sem maguknak sütötték a palacsintát, aki éhes volt, jóllakatták ezen a délutánon. Szívüket-lelküket beletették a „munkába”, jó érzés volt látni, hogy a gyerekek különösen sokat settenkedtek a bulira palacsintával készülő társaság asztala körül.

Nem rohanunk tovább, nem is pipáljuk ki a Sződliget utcai “eseményt”. A sok-sok oldalági történetet kellő higgadtsággal feldolgozzuk, és megosztjuk szépen gyarapodó olvasótáborunkkal. Békés napot mindenkinek! (PP, 2017. július 13.)

A Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) hippiprodukcióját itt lehet megnézni. Az Aranytopán charlestonja itt található. Facebook-oldalunkhoz azért érdemes csatlakozni (jobbra fönn van a doboz), mert ott mindig sok képet adunk tovább. És más ínyencségekkel is szolgálunk. Például azzal, hogy innen az összes képünk letölthető. 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    […] igen jól sikerült júliusi buliján. (A főzésről és a retró divatbemutatóról részletes beszámolót adtunk.) Mária tisztességgel végigénekelte régi magyar slágerekből álló repertoárját, hangja […]

  • Disqus ( )