Megszavazták a bérlakásprogramot

Megszavazták a bérlakásprogramot

Az állam magára hagyta az embereket, a lakásvásárlási támogatásokat csak a jómódúak tudják igénybe venni, az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy félmilliárd forint értékben bérlakásfejlesztési programot indít a kerületben. Erről folyt a vita a képviselő-testület legutóbbi, február 4-i ülésén. A projekt az alacsony komfortfokozatú, rossz minőségű lakásokat érinti a leromlott városrészekben.

Bihal Dávid (M15)

A vita lényege a testületi ülésen akörül zajlott, érdemes-e az ingatlanokat felújítani, vagy inkább új lakásokat kell építeni. A Fidesz szerint a terv átverés (Mihály Zoltánné kifejezése), nem kellett volna a korábbi támogatást veszni hagyni. Pálmai Attila, a kutyapárti képviselő eseti bizottság felállítását javasolta: szeretné megvizsgálni, miért hiúsult meg a 2016-os, másfélmilliárdos támogatást ígérő (fideszes gyökerű) VEKOP-pályázat.

Többen felhívták rá a figyelmet, hogy a Rup 15 Kft. gazdálkodási gyakorlatának áttekintéséhez idegnyugtatóra is szükség lesz. Király Csaba (M15) szerint nincs szükség bizottságra, helyette az újratervezést kellene támogatni. Gyurkó Dániel (M15) és Szilvágyi László (M15) viszont támogatta a bizottság létrehozatalát. A vita egy-egy váratlan pontján Lehoczki Ádám rendre közbevetett valami távoli ideológiájú tartalmat (győri választás, Karácsony Gergely meg nem valósult ígéretei, Niedermüller nyilatkozata stb.), amivel sikerült megakasztania a civil ügyek vagy a bérlakásprogram körül zajló eszmecserét.    

Szavazás előtt

A testület végül elfogadta az új lakások építésére és a felújításokra vonatkozó programot. Felmondják a régi szerződést, ami mellesleg azért sem volt megvalósítható, mert a Fidesz kilencszer leszavazta tavaly a költségvetést. Az is kiderült, hogy kockázatos lett volna a másfélmilliárdos, fenntarthatatlan projekt beindítása, mert hozzá kellene tenni sokszázmilliós saját forrást, ami vállalhatatlan.

A testület végül úgy döntött, elvágja a régi szálat, és szavazattöbbséggel áldását adta a vadonatúj programra. Hogy a lakások hol lesznek, és konkrétan mit újítanak fel, arról pontosan beszámolunk. Az M15 képviselői azt is jelezték, hogy ezzel megkezdik a választási ígéretek teljesítését. (PP, Rab László, 2020. február 4. – fotók: xvmedia.hu/vargosz)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )