Lepény, csorba, Sokol rádió

Lepény, csorba, Sokol rádió

Enni jó. Ha bográcsban fő az étel, még izgalmasabb a dolog. Társaságban főzni, az a legérdekesebb. 

Ez történt a hétvégén a Pestújhelyi Napok főzőversenyén. Melynek végeredményéről most igazságosan nem számolunk be, mert rég rossz lenne, ha ez számítana. (Itt a Jiu Jitsu Egyesület főzőcsapatának reakcióitól tartunk leginkább, őket a nyugodt élet reménye miatt név szerint is megemlítjük, jobb a békesség.)

Amíg a gyerekek bicikliztek és futottak, a felnőttek a hátsó karéjban főzicskéztek (tegyük hozzá, eléggé nagy szerencse, hogy a közösségi háznak ilyenje is van). De nehogy az a vád érjen bennünket, hogy pongyolán fogalmazunk, írjuk úgy, hogy szabályos legyen: a bográcsételek megfőzésre kerültek… 

Képeink a jó hangulatú délelőttről. 

Node magukról az étkekről is tegyünk említést, miután egy-egy tányérral elfogyasztottunk belőlük. Kezdetben indiai lepénykenyér készült, melynek gyúrását alaposan elő kellett készíteni. Később a cigánykáposztáról megtudtuk, az a fontos, hogy jó legyen. A szegedi és a bajai halászlé lobbistáival is találkoztunk, a sor végén pedig belekóstolhattunk a (tessék megkapaszkodni, szigorúan titkos információ következik) savanyú uborkával megvadított sertéscsorbába, amiről csak felsőfokban beszélhetünk. Hasonlóképp jó véleménnyel voltunk a darálthúsos tejfölös tésztáról; ha az étel nevét nem tudnánk pontosabban körülírni, annak az az egyszerű oka, hogy elfelejtettük 1. megkérdezni, 2. pontosan följegyezni. 

Videobeszámoló a főzésről, annak igazolására, hogy nem a levegőbe beszélünk.

Mi volt még, amivel tovább idegesíthetjük a távolmaradókat (mondjuk az, hogy kihagyták a bográcskajákat, felér egy kiadós éhséglázadással). A közösségi ház szervezői (vö. népművelők, újabban művelődésszervezők) különösen aktívan dolgozzák föl a retró ügyeket, a régi családi képek bemutatása és a falvédő kiállítás is ebbe a tematikus sorba tartozik. Támogatjuk ezt a törekvést a magunk egyszerű módján, egyszer például szívesen látnánk iskolai ellenőrzőkönyv-kiállítást, jól mutatnának a régi idők igazgatói megrovásai és az osztályfőnöknő gyermeki viselkedést minősítő megjegyzései a tárlókban. Mindez a Retró nyaralás alkalmi tárlatán jutott eszünkbe, a színpadhoz közeli részen voltak láthatók a korábbi évtizedek nyaralási relikviái, jókat derültünk a szódásszifon-Sokol rádió-strandpapucs kombón. Mindez persze több viccnél, súlyos múzeumi funkciót is hordoznak ezek az alkalmi összeállítások, nagy élvezettel figyeljük. 

Mutatjuk, hogy mit láttunk. (PP, Rab László, 2019. május 20.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )