A mercis, a kórház és a falvédő

A mercis, a kórház és a falvédő

Három ügyre hívnánk fel a Periszkóp olvasóinak figyelmét. Elsőként arról az országot is lázba hozó hajtóvadászatról beszélünk, melynek középpontjában egy szökött rab újpalotai elfogása állt. Mi is közzétettük a nyírpalotai úti lakos által rögzített felvételt, amin látható, hogy többször rálőttek a túszejtő szökevényre. Akivel végül egy autós (a ‘mercis’) dulakodni kezdett, amikor a rab el akarta venni tőle a kocsiját.

Az egész eset ismertetését most kihagynánk, csak erre a zárómozzanatra koncentrálnánk. Az elfogásban tüsténkedő rendőröket kitüntették, de ‘a mercis’ jutalmazásától a rendőrség eltekintett. Mégpedig azért, mert amit tett, nem javasolt követendő példának. 

‘A rendőrség azt tanácsolja, hogy az ilyen esetekben ne álljanak ellen, mindig tanúsítsanak együttműködő magatartást – közölték a lapok a rendőrség kommentálását. – A konkrét esetben a rendőrök már közvetlenül a férfi nyomában voltak. A férfi elfogását az autó sofőrjének fellépése nem segítette elő.’ (A teljes beszámoló itt olvasható.)

A rendőrség tehát azért nem akarta kitüntetni a ‘mercist’, mert ezzel arra buzdította volna a polgári lakosságot, hogy a hasonló esetekben szintén vegyék kezükbe sorsuk alakítását, és lépjenek fel akár a fegyveres bűnözők elleni küzdelemben is. Nem foglalnánk állást a kérdésben. Jókora vita alakult ki erről a közösségi média felületein, nem könnyű az egyik vagy a másik oldal érvelését elfogadni. Azért írunk róla, hogy jelezzük: nekünk sem sikerült. 

*

A januári nyitóesten Andor Lászlóval és Pogátsa Zoltánnal

Az egészségügy lesz a témája a Városházi Esték rendezvénysorozatnak február 27-én, amelyet a Polgármesteri Hivatal és az Új Egyenlőség magazin közösen szervez. A házigazda Németh Angéla polgármester, a résztvevők sorában pedig ott van Pogátsa Zoltán, az ÚE főszerkesztője, Sinkó Eszter egészségügyi közgadász és Székely Tamás, a Bajnai-kormány volt minisztere. Az est azért tűnik ígéretesnek, mert megoldási javaslatokat harangoztak be a nyomasztó állapotban lévő egészségügy problémáira, kíváncsian várjuk. 

Az első összejövetel is izgalmas volt, a januári találkozón az ‘elmúlt nyolc év’ gazdaság- és bérpolitikája állt a középpontban, méghozzá eléggé érdekes megvilágításban. Pogátsa Zoltán interpretálásában ugyanis szinte minden gazdasági reakció forrása a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idejéből eredeztethető, ami azért önmagában nem feltétlenül indokolná az orbáni autokratikus törekvések fölerősödését 2010-től. Vita nem alakult ki, ami az egészségügyet tárgyaló februári összejövetelen bizonyára másként lesz, mert a téma – a kórházak állapota, az orvoshiány, a betegek kiszolgáltatott helyzete stb. – valamivel közelebb áll majd a hallgatósághoz, mint a nagy szociológiai trendek ismertetése. 

A Városházi esték 2. rendezvényét a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében tartják február 27-én este hatkor. 

*

A Pestújhelyi Közösségi Házban érdekes és zamatos kiállítás nyílik a nőnapon, március 8-án, Jungvirthné Bús Erzsébet falvédőgyűjteményét lehet megtekinteni, ami különleges dolog, a varrott-rajzolt falvédő évszázadok fontos információforrása, velünk élő háziművészet, a divat és a filozófia közötti csodálatos átmenet, alig van köztünk olyan, aki ne emlékezne gyerekkorából egy-egy olyan rigmusra, amelyet a nagymamája konyhájában minden napon megcsodálhatott (‘Hol Isten, ott szükség nincsen’; ‘Száz szál piros rózsát küldtem én tenéked…’ stb.) A megnyitó után vendégül látják a közösségi házban a várostörténet nagyasszonyát, Saly Noémi irodalom- és helytörténészt. Nagyon valószínű, hogy ott töltjük a március 8-i estét a Szűcs István utcában.

A falvédőkiállítást Parti Nagy Lajos költő nyitja meg, akinek prózai fáradozásai is fölöttébb ismertek és népszerűek az irodalombarátok körében. Parti Nagy azon a napon volt a Klubrádió Folyt.köv. című műsorának vendége, amikor 80 éves korában meghalt a kortárs irodalom legeredetibb, igen termékeny és gazdag életművel rendelkező alakja, Tandori Dezső költő, író, műfordító. A róla való emlékezést és a Parti Nagy Lajossal készült beszélgetést teljes terjedelmében itt lehet meghallgatni (a Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel készült beszélgetést is itt tettük közzé, titokban azokra a magyartanárokra gondolva, akik pontosan tudják, és el is szokták mesélni a tanítványaiknak, hol lakik ‘mostanában’ a jó irodalom). (PP, Rab László, 2019. február 21.)

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )