Csocsóék a kerületben

Csocsóék a kerületben

Wei Jin Qiu és két gyermeke, Cencen és Yaya nemrég a városházán járt, ott találkoztunk velük. A 46 éves kínai sportember 15 éve él a kerületben, Cserdiné Németh Angéla polgármester személyesen köszönte meg neki a járvány idején nyújtott segítséget.

Wei úr nevének utolsó tagja (Qiu) az oka annak, hogy Csocsóként emlegetik. A Szentmihályi úton lévő Chinamart bevásárlóközpont alagsorában találkoztunk az egykori éljátékossal, aki egy sérülést követően lett a kínai női pingpongválogatott edzője, majd a kuvaiti válogatott trénereként látogatott először Magyarországra 1989-ben. De erről inkább hallgassuk őt magát.

Csocsó hazai sporteredményei is tiszteletet parancsolóak. A Hunan tartományban született sportoló útja először Egerbe, Hajdúszoboszlóra vezetett, majd a BVSC következett, a Szuperligában bronzéremig vezette a társaságot. Kemény és kérlelhetetlen, de igazságos edzőként tartják számon.

A Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub hosszú időn át foglalkozott oktatással is, ma viszont már profi klubként ténykedik. Csocsó 14 éves fia, Cencen, aki igen szépen beszél magyarul, korosztályos ezüstérmes volt, és a vele való találkozás alkalmával arra biztattuk, nyugodtan legyen magyar világbajnok, nem fogunk érte megharagudni. A Neptun utcai kínai iskolába járó Yaya is pingpongozott, de aztán végül a táncot választotta.

Yaya a táncot választotta

A legtanulságosabb az volt, amit Csocsó a magyar játékosok mentalitásáról mondott. Először meg kell tanulniuk köszönni. Ami feltehetőleg azt is jelenti, hogy tudniuk kell megköszönni azt a törődést és szeretetet, amelyet mesterüktől kapnak. Ez a “köszönés” voltaképpen a tisztességet és becsületet jelenti, a tehetség és a szorgalom csak ezután következik.

Cserdiné Németh Angéla a kerület kínai barátainak köszönte meg a segítséget, amikor a városházán találkozott a nagykövettel és a kerületben élő kínaiakkal. Abban bízunk, hogy ez a kapcsolat hosszú távon is gyümölcsöző lesz. És hogy néhány éven belül köszönthetünk magyar pingpong világbajnokot szűkebb lakóhelyünkről, a XV. kerületből. (Rab László, 2020. június 28.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )