Kultúrházak megnyitása: talán július közepén

Kultúrházak megnyitása: talán július közepén

Hát ide is eljutottunk. Újra nyitva a vásárcsarnok mindenféle korosztály előtt délelőtt, bölcsibe és oviba lehet vinni a gyereket, nem tudni a kerületben új megbetegedésekről, visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. De csak óvatosan, persze.

Viszonylag szerencsésen megúsztuk.

Közben covid-szakértők lettünk mindahányan, a furmintszőlő héjától a vakcinakutatásig a legapróbb részletekben is otthon vagyunk, elolvastunk mindent, amit ismerőseink ajánlottak, megnéztünk minden Messengeren elküldött videokoncertet, csatlakoztunk minden olyan Facebook-csoporthoz, amelyhez eszünk ágában sem lett volna csatlakozni, megírtunk hatszázezer karanténnaplót – de ezek itt most túlzások. Jó, ha a kisszobában rendet tudtunk tenni a régi leveleink, fényképeink között.

Berezeltünk

Falus Ferenc

Tartjuk különben magunkat ahhoz, amit Falus Ferenc egykori tiszti főorvos (különírjuk!) mondott itt a blogban: az olasz adatok miatti félelmünk miatt 90 százalékban visszafogtuk a személyes találkozásokat. Falus eredeti kifejezését megtartottuk, amikor kissé durván úgy jellemeztük a helyzetet, hogy a beszarás mentett meg bennünket. Írhattunk volna berezelést is, a lényegen nem változtat.

Az országos és a helyi védekezés minősége között azért jócskán volt különbség. A kormányzat arra használta a járványt, hogy kizsigerelje az önkormányzatokat. Amikor maszkokra és felszerelésre volt szükség, arról persze a kerületnek kellett gondoskodnia. Cserdiné Németh Angéla keményen és következetesen hozta meg döntéseit, a tiszta világos beszédet választotta, és nem engedett a nyomásnak akkor sem, amikor pedig arról volt szó, hogy a vállalkozóknak elengedjék a helyiségbérleti díjakat. Nem járult hozzá a bernecebaráti és a balatoni táborok megtartásához sem, hasonlóképp nem kezdődhettek el idő előtt a sportegyesületeknél az edzések sem, pedig igény május végén éppen már lett volna rá. A polgármester a járvány első pillanataiban hazaparancsolta az életkoruk miatt veszélyeztetett dolgozókat, emellett mozgósította a kínai és más kapcsolatokat, ennek köszönhetően itt civilek és képviselők közreműködésével maszkokat kezdtek postázni akkor, amikor országos szinten még javában tartott a nyunyókázás (benne azzal, hogy csak az viseljen maszkot, aki fertőzött; nonszensz). Jól bírta a rá nehezedő politikai nyomást is, amellyel kerületi ellenfelei olykor a legnehezebb pillanatokban meglepték. Külön öröm, hogy azt sem érezte elengedhetetlenül fontosnak, hogy születésnapi köszöntőt készítsen a miniszterelnök közelgő születésnapjára. Szalay Kornél Géza megtette, láttuk, sokáig emlékezetes marad. Mozgalmas kampányunk lesz 2022-ben, ha a helyi Fideszben már most elkezdődött a helyezkedés.

A legörvendetesebb, hogy nem álltak le a kerületben a fejlesztési munkálatok, a Répszolg a járvány idején is “odatette magát”, a zöldítési programok mellett átadták a Száraznád utcában a felújított játszóteret, a Nyírpalota úton pedig elkezdődhetett az új parkoló kiépítése. Szerencsére nem volt tehát mindenki bezárva a karanténba.

Parkolóépítés a Nyírpalota úton (fotó: XVMédia/Nagy Botond)

Lángos 1600-ért

A Maradj otthon! viszont úgy tűnik, Medárd után is érvényes lesz. Nem azért, mert érvényben maradtak volna a kijárási korlátozások. Az élet kényszerít bennünket a karantén önkéntes meghosszabbítására. Ha valaki például balatoni nyaralgatást tervezett volna, elriaszthatja, hogy Balatonfüreden 1600 forintért kínálják a strandszezon elején a sajtos-tejfölös lángos darabját, és akkor a szálloda-, a kemping- vagy a tábori árakról nem is szólunk egy szót sem. Most persze különösen érdekes lehet felidézni, hogy egyes, turisztikából élő települések is milyen erősen tiltakoztak április-májusban “a pestiek” megjelenése ellen. Egyes helyeken még táblákat is kitettek, hogy ide aztán senki “idegen” be ne tegye a lábát. Most viszont jó volna, ha valaki megvenné azokat a lángosokat, ugyebár.

Az is kezd számunkra világossá válni, hogy ott volt nagyobb fertőzöttség, ahol felbukkant “legalább” egy szuperfertőző. Mint Lombardiában például a Matteo nevű középkorú férfi, illetve az Atalanta-Valencia BL-meccs szurkolói közül többen március elején. Aztán pedig további BL-meccsek szurkolói és a 120 ezres felvonulás (!) Madridban március 8-án, a nőnapon. A kórházi káosz és egyes idősotthonok tragédiája nálunk is, külföldön is bekövetkezett.

Plusz egy szuperfertőző

Van itt aztán más is. “A vírus annyira gyenge – nyilatkozta a járvány eltűnésének rejtélyéről Vattay Gábor fizikus az Alapblog oldalán –, hogy együtt élő családtagok között is csak 20 százalék a fertőzés valószínűsége!” A SARS-vírus szingapúri terjedéséről készült ábrákon például jól látszik, hogy a megfertőzöttek többsége tovább sem adta a vírust, a járvány kialakulásához az vezetett, hogy megjelent egy-egy olyan személy, aki egyszerre nagyon sokakat fertőzött meg. De ez még nem elég, szükséges, hogy a szuperterjesztő által megfertőzöttek között átlagosan legyen még legalább egy újabb szuperterjesztő. Máskülönben a járvány nem tud biztosan továbbhaladni, az első „szuper esemény” után kihal.”

Fertőtlenítőszerek érkeznek a GMK-hoz április közepén

Azaz nem “elég” egy szuperterjesztő, kell hozzá egy másik is, aki továbbviszi. A kerületi gondozóházi eset is csak akkor lett volna ilyen, ha ellenőrizetlenül terjedhetett volna tovább a vírus. Szerencsére nem ez történt.

Az is kiderült a professzor szerint, hogy a legveszélyesebb a beszélgetés és az éneklés, mert a vírus 3-4 napig az orr és garat környékét preferálja és a gyakori kilégzéssel fokozottan terjed. “Így hát a legveszélyesebb emberek/helyek a kórusok, énekelgetések a templomban és a temetésen, a közös sport, a meetingek, ahol sokan ülnek és beszélnek, irodák, iskolák és így tovább. Kiemelten veszélyes még a különböző hierarchikus szervezetekben rendezett találkozók, értekezletek, tanácsok, kongresszusok stb. ahol az amúgy szétszórt, távol dolgozó egységek tagjai összetalálkoznak.”

Azért ez nem minden tanulság nélküli. Amiből azt szűrhetjük le magunknak, hogy a tömegben történő személyes találkozók tiltásával lehet a legjobban megfékezni a szuperterjedést. Ez vezethet oda, hogy a vírus kihaljon.

Megvannak-e jelenleg e fő szabály betartásának feltételei? Igen, óvatosságnak hívják. A helyzet – most úgy tűnik – csak akkor fordulhat komolyabbra, ha “nem 1-1 véletlen szuperterjedési esemény történik, hanem egy-egy ilyen esemény már nagy valószínűséggel elindít egy újabbat. Amint újra lehetőség lesz a szuperterjedési események összekapcsolódására, a járvány nagy sebességgel ismét elindul.”

Maradunk, mert nincs pénz rá, hogy elmenjünk

A Maradj otthon!-szabályt erősíti az is, hogy lehet ugyan külföldre – például Horvátországba – menni nyaralni a brutális árak ellenére is, de a jelenleg érvényes szabályok szerint kéthetes karanténba kell vonulni hazatérés után. Mondjuk eléggé érdekes, hogy ha valaki Horvátországból jövet Szlovénia vagy Szerbia felé veszi az irányt, akkor viszont szabadon haza lehet jönni Magyarországra. Nem tételezzük fel a trükközést, miként azt sem, hogy nagy tömeg rohanná meg a horvát tengerpartot. A karantén megtanított bennünket arra, hogy ne induljunk el, ha nagyon nem muszáj. Ez ki fog tartani nyár végéig, teljesen biztos. A külföldi nyaralás helyett várna bennünket a balatoni vagy a Tisza-tavi kiruccanás, e helyeken viszont ott les ránk a másfélezer forintos lángos. A 22-es csapdája. Maradunk itthon – mondják majd a józan családokban sokhelyütt.

Németországba, Ausztriába és most már Olaszországba is szabadon, újra határ nélkül (!) lehet utazni, ami különös ajándék a sorstól. Április-május táján sorra zárultak előttünk azok a kapuk, amelyek átjárhatóságához előzőleg az EU-csatlakozásnak köszönhetően hozzászoktunk. Most láthattuk, milyen szörnyű lenne, ha újra smasszerolás kezdődne a határon, mint a régi szép időkben. Soha ne jöjjön vissza!

Csokonai, PEKH, USZIK: még tart a zárlat

A közművelődési intézmények még zárva vannak, azok ugyanis a kormányrendelet értelmében nem látogathatók. Ha a kormány június 16-án úgy dönt, hogy visszaadja a fenntartónak (az önkormányzatnak) a veszélyhelyzetben hozott rendelkezés jogát, akkor el lehet azon gondolkodni, hogy milyen formában induljon újra az élet a Csokonai Művelődési Központban, a Pestújhelyi Közösségi Házban és az Újpalotai Szabaidőközpontban. Addig se ki, se be.

Nagy Edit

Nagy Edit művelődésszervező azt mondta, hogy Pestújhelyen jelenleg belső munkálatok folynak, most tehát nem is lenne arra lehetőség, hogy programokat tartsanak. A remények szerint a nyári táborok megtartására talán mégis lesz lehetőség. Bezerédi Erika, a Csokonai igazgatója abbéli reményét fejezte ki, hogy ha 16-án feloldják a zárlatot, megszülethetnek a helyi döntések a nyitásról, és például a 22-ével kezdődő héten meg tudják hirdetni azokat a tematikus táborokat, amelyek aztán július közepén fogadhatják a jelentkezőket. Ezek persze egyelőre tervek, a finom részletek kimunkálása (nagyobb csoportok egy légtérben való mozgatása, koncertek, foglalkozások stb.) még sok energiát fel fognak emészteni.

Nagyon úgy néz ki, és ebben közösen reménykedhetünk, hogy nyár végére, augusztusra helyreállhat a rend. Ezt egyébként Cserdiné Németh Angéla nyilatkozta blogunknak március 24-én. A jelek szerint nincs tehát gond a polgármester időérzékével. (PP, Rab László, 2020. június 8. – nyitókép: képviselők a Száraznád utcai játszótér átadásán, fotó: XVMédia/Vargosz)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )