Eddig 26 pozitív eset volt a kerületben

Eddig 26 pozitív eset volt a kerületben

A járvány első szakaszának kerületi összefoglalója következik, melynek összeállításában Reiszné Naszádi Magdolna volt a segítségünkre. Az önkormányzat népjóléti és intézményfelügyeleti főosztályának vezetője a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése, illetve a március 15-i ünnep utáni első napon kapcsolódott be a kerületi operatív törzs munkájába, a polgármester, a rendőrkapitány, a katasztrófavédelem és az egészségügy illetékese mellett vett részt a döntések meghozatalában.

Rögtön az elején teendői támadtak, mert a 12 férőhelyes gondozóházban (olyan idősek élnek itt, akikről hozzátartozóik nem tudnak gondoskodni, várják, hogy bekerülhessenek idősotthonba) pozitív lett a mintája egy gondozónak (aki a zuglói Olajág Otthonban is dolgozik), megszűrték a lakókat, senki sem volt fertőzött. A gondozóházzal egy épületben lévő nyugdíjasház 49 lakója is átesett a szűrésen, amelyet azóta megismételtek: minden teszt negatív volt. A Honvédség ezután elvégezte az egész épületben a fertőtlenítést.

– Az intézményeinkben nem volt koronavírus-fertőzés – mondta Reiszné Naszádi Magdolna –, az óvodás gyermek, akinek szintén az Olajágban dolgozó édesanyja is pozitív lett, meggyógyult. Eddig 326 fő volt hatósági karanténban, a közel 80 ezres lélekszámú kerületben 26 beteg bizonyult pozitívnak, 32 személynél felmerült a betegség gyanúja, ezen kívül 85 személynél mutatták ki, hogy érintkezett koronavírusossal; 183 fő azok száma, akik időközben átlépték a magyar határt, ezért kéthetes karanténra kényszerültek. Halálesetről nem tudunk, bár azt nem tudhatjuk, mert az, hogy hány kerületi lakos került kórházba, érzékeny adat.

Bevásárlás és levélfeladás előtt az újpalotai lakótelepen (Fotó: XVMédia/Nagy Botond)

A főosztályvezető szerint példaszerű volt a járvány idején az idősek hozzáállása, a leginkább veszélyeztetett korosztály betartotta a szabályokat, de ez elmondható a teljes kerületi népességről is. Figyeltek a lakosok a helyi intézkedésekre, és figyelmesen meghallgatták Müller Cecíliát is. A bölcsődei, óvodai dolgozók közül többen annak elenére vállaltak önkéntes segítői munkát, hogy kényszerszabadságon voltak. Az olaszországi elborzasztó történéseket látva többen úgy vállalták a részvételt, hogy fogalmuk sem volt róla, az lesz-e nálunk, mint például Lombardiában. Reiszné Naszádi Magdolna arról is beszélt, hogy városházi kollégái is zokszó nélkül végigdolgozták a kemény nyolc hetet. Egy-két eset volt csupán, amikor felkapták a fejüket. Egy ízben például egy néni “túlgondolta” a járványügyi védekezést, és azt követelte, hogy az önkormányzat a szemetét is vigye le helyette. Megnyugtatták, hogy ne féljen annyira.

Nem lehetett előre tudni, hogy mi lesz

Igen jók a tapasztalatok a gyógyszerészek munkájáról. Az önkéntes segítők leadták a rendelést, másnap becsomagolva vehették át a helyi lakosok orvosságait, nem kellett sorbaállniuk. Akiknek vitték, nagyon hálásak voltak érte. A kerületi lakosok 474 alkalommal kértek segítséget bevásárláshoz, gyógyszerkiváltáshoz vagy postai küldemények feladásához, a szociális étkeztetést igénybe vevők 340-nel többen voltak, mint az ilyenkor szokott lenni. Rendkívüli települési (állástámogatási) támogatásra 122-en jelentkeztek.

208-an jelentkeztek a járvány idején önkéntes segítő munkára, nagy elszántsággal vettek részt a feladatokban, miközben ők sem tudhatták előre, hogy mi fog következni.

A rendőrségnek (április végéig) 50 személlyel szemben kellett intézkednie, ennek hátterében gyakorta az ivás állt, alkalmi csoportosulókkal szemben léptek fel. Nem volt jellemző a lakossági bejelentés, a rendőrök a szokásos jelzéseket kapták gyerekek “bandázásáról”, amint 4-6 fős csoportokban a fiatalok összeverődtek.

Június 2: nyitnak az óvodák

– Összességében elmondható – jegyezte meg a főosztályvezető –, hogy mindenki tudomásul vette, hogy a játszóterek bezártak, elfogadták a bevásárlási idősávval kapcsolatos szabályokat is, és ezt be is fogják tartani, amíg a lélektani határhoz nem érnek és indokolt lesz. Mindenki megértette, hogy a 65 év fölötti orvosokat kivonták a gyógyításból, elkezdték közösen alkalmazni a telemedicinát, és megszokták, hogy a szakrendelőbe is előre be kell jelentkezni. Hamarosan kezdődik a gyorstesztelés időszaka, ami tovább egyszerűsíti az orvoshoz való bejutást, amikor nyár közepén vagy inkább nyár végén visszatér az életünk a normális kerékvágásba. Június 2-án nyitnak az óvodák és a bölcsődék, nem lesz nyári szünet, ez tovább segíthet bennünket abban, hogy visszaálljunk. Köszönöm mindenkinek, aki segített másokat a mögöttünk álló két hónapban. (PP, Rab László, 2020. május 21. – Nyitókép: XVMédia/Nagy Botond)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )