Bernecének lőttek, a pénzt elvonják, rotyog az online pörkölt

Bernecének lőttek, a pénzt elvonják, rotyog az online pörkölt

A nyári bernecebaráti nemzetközi ifjúsági tábor már biztos, hogy elmarad, hasonló sorsra jut az önkormányzat balatoni tábora is. A döntés ugyan ezután születik meg, de borítékolni lehet. Fizikailag lehetetlen úgy megoldani a gyerekek akár faházakban, akár sátrakban történő elhelyezését, hogy az teljesen veszélytelen legyen. Bernece különben is Pest megyében van – hiába kell átmenni odafelé vagy vissza Nógrádon –, még érvényben van a kijárási korlátozás. Értesüléseink szerint már elkezdték értesíteni a testvérvárosi településeket, az idén nem jönnek vendégek Erdélyből, Szlovákiából és Horvátországból sem.

A helyi nyári iskolai táborok előtt még nem zárult le a sorompó. Arra mondjuk bizonyára nem lesz lehetőség, hogy a Budai II. Stadionban legyen a tábor, mint máskor, de arra talán igen, hogy kijelölnek egy-egy iskolát mindhárom kerületrészben, a felügyelő tanárokat pedig az önkormányzat szerződtetné a nyári tábori munkára. Úgy tudjuk, az iskolafenntartó állami KLIK nem zárkózott el a némileg módosított táborok megtartása elől, folynak az egyeztetések.

A sportközösségek ügyében megkerestük Cserdiné Németh Angéla polgármestert, azt a kérdést tettük fel, újraindulhatnak-e az edzések (a futballbajnokság első osztályában és a kupában a kormánydöntés értelmében zárt kapuk mögött május végén lehet meccseket rendezni). – Nem engedélyezem semmilyen sportágban – hangzott a határozott válasz – , még akkor sem, ha méterekre állnak egymástól a trenírozó sportolók. Abba, hogy valaki lejár a fitneszklubba edzeni, nem szólok bele, de az nem az én felelősségem.

A kormány elvesz, a kínaiak adnak

Rendben zajlott az érettségi első és második napja, az önkormányzat előzőleg minden diáknak és tanárnak eljuttatott 2-2 maszkot, a magyarérettségin láttuk az újfajta ültetési rendet (jóval nagyobb a távolság, voltaképp megszűnt a “szomszéd” pad). A diákok sokáig emlékezni fognak rá, mert otthoni kényszerszünetben kellett fölkészülniük, és elmaradtak a ballagások is. Érzelmileg ez az utóbbi fájt talán a legjobban a családoknak és a “szalagosoknak”.

Az eddigi leltár

Az egyik legtanulságosabb ügy, amivel szembesülni kényszerülünk, az, hogy a kormány “einstandolta” az önkormányzatoktól a gépjárműadó és az idegenforgalmi adóbevételeket. Ez kerületünkben 232,3 millió forintot tesz ki: brutális kormányzati elvonás. Végig lehet gondolni: eddig 108,5 millió forint ment el csak maszkokra, fertőtlenítőkre és védőeszközökre. Az önkormányzat – kormányzati segítség híján – 100 ezer maszkot juttatott el a polgároknak, 20 ezer pár gumikesztyűt, 1200 védőruhát szerzett be, és ezek folyamatos költségek, a maszk és a kesztyű nem olyan, mint a télikabát, melyet évekig lehet hordani. Na most olyan pillanatban hozzányúlni a megszorító intézkedés bevezetéséhez, amikor leginkább szüksége van a helyi közösségnek plusz bevételekre, különösképpen szemet szúr.

Vencsu átadja az adományt (Fotó: Nagy Botond/XVMédia)

Ha hozzávesszük a helyi kínai kapcsolatok folyományát, a vencsuiak adományát, még keserűbb a szánk íze (Vencsuban tavaly augusztusban földrengés miatt 28 ember halt meg, de ez nem zavarta meg őket, hogy segítsenek a XV. kerületnek, hm – a szerk.) Amikor majd lecseng a járvány, jön a szociális válság (csekkek befizetése, lakbérek, élelem, gyógyszerek stb.). a kormány által elvont negyedmilliárd forint nagyon hiányozni fog a helyi kasszából. Budapest- és országszerte kialakult az az érzet, hogy a kormánynak nincs szüksége az önkormányzatokra. A helyiek viszont nem fordulhatnak máshoz segítségért, csakis megválasztott vezetőikhez. Aztán ha bekapcsolják este otthon a tévét, az állami médiából rózsaszín propagandahíreket hallanak. Hová vezet ez?

Nem érte sérelem a karanténban lévőket

Vannak logikus és ésszerű intézkedések, amelyeket fegyelmezetten betartunk. Ilyen a 9 és dél közötti sávban a 65 év felettiek bevásárlása, csak kisebb koccanásokról lehet hallani, amelyeket nem kell eltúlozni. Ez érvényes az újpalotai vásárcsarnokra is, voltak rá próbálkozások, hogy esetleg szombaton ne legyen így, de mindenkinek tudtára adták, hogy nincs játszadozás a számokkal. Ez érvényes arra a vállalkozói bérletidíj-halasztásra is, melynek értelmében 25 százalékot most, májusban meg kell fizetni, a fennmaradó összeget csak akkor, amikor vége lesz a járványnak. Némely vállalkozó próbálkozott azzal, hogy a járványra tekintettel hátha elengednék a teljes összeget. Megkapták a választ: szó sem lehet róla.

Kerületünket eddig szerencsére elkerülte a csoportos járvány, nincsenek gócok, pláne tömeges megbetegedés. Volt kezdetben a kisgyerek az óvodából, meggyógyult, az ő esete azért vert nagyobb hullámokat, mert ő volt az első. Meggyógyult a gondozóházi “pozitív tesztes” alkalmazott is, az idősotthonokban sincs az, mint máshol. Másodikától enyhítettek az idősekre vonatkozó kijárási “tilalmon” is, most már ők is mehetnek 9-től délig vásárolni. Nem közlik velünk pontosan, de átlagban 10-12 hatósági karantén alá vont sorstársunkról tudunk. Nem lehetett olyat hallani, hogy bárkit bármilyen sérelem ért volna amiatt, hogy mondjuk külföldről hazatérve karanténba kényszerült. Készülhetünk arra, hogy lassan, de biztosan visszatérjen a régi életünk, munkába járással, felhőtlen közlekedéssel, kiüléssel, sörözgetéssel. Óvatos lesz a visszatérés, azt már látjuk. Sose lehet tudni, az ördög nem alszik.

Megvolt az Anyák napja, nyomtalanul elmúlt a Május elseje, ha megnézzük a tavalyi majálisos filmkockákat a Budai II Stadion előteréből, összeszorul a szívünk.

Láttunk 19-ből igazi bográcsokat is, amelyekben pörkölt rotyogott: ezt az idén online lehetett csak megoldani. Érkeznek a képek a szokatlan főzőverseny pályázóitól, eredményhirdetés hatodikán lesz. Az győz, aki a legtöbb lájkot kapja. Nagyon szépek a pörköltképek, látszik, hogy mennyi munka, igyekezet és jószándék van bennük, de azért szörnyen várjuk, hogy egyszer újra igazi bográcsok fölé hajolhassunk. (PP, Rab László, 2020. május 5. – nyitókép: Varga Bence, magyarérettségi)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )