Palackposta helyett

Palackposta helyett

A Maradjon Otthon! felszólítást megfogadtuk, a kerület egyes részei olyannyira elnéptelenedtek, hogy minket is meglepett, amikor körbeautóztunk. Már azért is, hogy ha valaki öt, tíz vagy ötven év múlva keresgélni fog a XV. kerület történetében (az alul- és felüljárók, meg esetleg a Régi Fóti úti felhőkarcolók tövében), egy sima április 1-jei, szerda délelőtti helyzetképet láthasson.

Mi a rákospalotai városházi parkolóból indultunk és első körben Újpalota határáig mentünk. Gyalogost a Fő úton alig láttunk, a forgalom pedig olyan gyér volt, hogy azt hittük, valamikor 50-60 évvel ezelőtt élünk.

A hatvanas években is volt járvány különben. Az 1950-es évtizedben a gyermekbénulásos járványtól féltek a szülők a legjobban, 1957-ig a rémületes betegségnek nem volt ellenszere, ami teljesen olyan helyzet, mint ma a Covid-19 esetében.

Népszabadság, 1960. december 31.

Az ’57-es járvány idején – írta a Népszabadság 1960. december 31-i számában – a jelentős anyagi áldozatok árán megszerzett Salk-féle oltóanyaggal beoltották a leginkább veszélyeztetett korcsoportokat, 1959 év végétől pedig kereken 2 és fél millió lakost oltottak be a hosszabb védettséget biztosító és nagyobb hatású Sabin-vakcinával. Amivel voltaképpen sikerült kiküszöbölni a megbetegedéseket. A másik népbetegség, a tuberkulózis (tbc) leküzdését 1960-ban kezdték meg átfogó országos programmal.

E történetből is kiviláglik, hogy a Covid-19 ellen is meglesz hamarosan a vakcina, de itt a hamarosant években kell mérni.

Nyugdíjasház: kijárási és látogatási tilalom

Nem években számolunk, amikor itt és most kell megvédeni azokat, akik veszélyeztetettek. Számos idősotthonban súlyos problémákról kaptunk jelzéseket az országból, e tekintetben a nemzetközi statisztikák is azt mutatják (Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban), hogy az itt élő idős emberek közösségeiben milyen nehéz megállítani a járványt. Ezért is üdvözlendő, hogy a kerület időben megtette a Gondozóházzal kapcsolatban az óvintézkedéseket. Most április 2-ától Cserdiné Németh Angéla polgármester, a kerületi védekezés vezetője kijárási és látogatási tilalmat rendelt el az Erdőkerülő úti Nyugdíjasház egész területére. Látogatókat fogadni tilos. A lakóknak heti egy alkalommal szerveznek bevásárlást 10 ezer forint értékhatárig, 7 kilogramm súlyhatárig. Kiváltják nekik a gyógyszereket, és feladják a postai csekkeket is.

Ez is legyen benne abban a palackpostában, amit az utókornak küldünk.

Meg cikkünk végén az a kisvideó is, amelyben Farkas Edit 9 éves kislánya tanítja az embereket arra, hogyan kell kezet mosni.

Így éltünk 2020 tavaszán, ezt üzenjük április elején. (PP, Rab László, 2020. április 2.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Csonka László 4 év

    Szuper! Az autókázás olyan helyeken történt, ahol “normális” esetben sincs sok gyalogos!

  • Disqus ( )