Akár háború idején

Akár háború idején

(üres pultok) Üresek a bevásárlóközpontokban a húsospultok, kicsit ugyan eltúlzottnak tartjuk ezt a pánikreakciót, de tény, hogy tovább folytatódik a lakossági betárazás. A koronavíruspánik nehezen csillapítható, és a jelek szerint a nehéz helyzetben, amikor a fél ország a kijárási tilalomért kiált, természetes is. A felvételek egy része a kerületben (a Spar és a Lidl áruházban) készültek, és mellékelünk egy képet Dunakesziről is az Auchanból. Ott se rózsás a helyzet.

Az újpalotai vásárcsarnok élelmiszerpultjai még üzemelnek, az árak elszabadulásáról nem érkeztek hírek (a Lehel téri piacon közel 3 ezer forintos kilónkénti áron kínált csirkemell az ellenőrzés idejére valahogy hirtelen olcsóbb lett). A kerületben nincs és nem is lesz élelmiszerhiány.

Szerény a felhozatal

Az élelmiszermizériához csupán annyit tennénk hozzá, hogy 1. milyen pokolian távolinak tűnik az a pár hónappal ezelőtti, sokakat felháborító közlésünk, hogy 2 ezer forintért adták Újpalotán a bejglibe a dióbelet. 2. Senki sem fog éhen halni. Legfőbb félelmünk, hogy a felhalmozott élelmiszerek a kukában fognak landolni. Mert lehet ugyan lisztet venni, de élesztőt napok óta nem láttunk sehol. Akkor pedig mit lehet majd kezdeni a több mázsa liszttel? Mindezzel persze azokat, akik jobban félnek az átlagnál, nemigen lehet megnyugtatni.

Helyzetkép az Auchanból Dunakesziről

(karantén a nyugdíjasotthonban) Cserdiné Németh Angéla nem panaszkodhat, polgármesteri ciklusa unalmasnak éppen nem nevezhető, mert az események kissé felgyorsultak. Sokan üzennek neki olyan ügyek miatt is, aminek megoldása nem rajta múlik. Itt is csak azt tudjuk mondani, hogy visszasírjuk a kényelmesen hömpölygő városházi vitákat, amelyek szintén oly távoliak, hogy hamarosan eltűnnek emlékezetünk homályában.

Vannak olyan esetek, amikor nagyon gyorsan kell intézkedni. Ilyen volt a Zsókavár Gyermekrendelőben talált koronavírusos gyerek, illetve az azt követő fertőtlenítés, amelyről Király Balázs gyermekorvos tudósított 19-én. Az óvodás korú gyermek hétfőn (16-án) vitték be vizsgálatra, utána a két szülő és a két testvér hatósági karanténba került az otthonukban, állapotuk kielégítő.

A másik a nyugdíjasotthonban történt eset. A polgármester fokozott védelmet és látogatási tilalmat rendelt el a bentlakó idős lakók miatt, ezt az egyik hozzátartozó megszegte, és találkozott az édesanyjával az előtérben. Emiatt karantén alá kellett helyezni az egész otthont. Reiszné Naszádi Magdolna számolt be az ügyről az XVTV kamerája előtt.

(sok a rémhír) Más rendkívüli esetről egyelőre nincs tudomásunk, a szóbeszédeknek nem szabad felülni. Napok óta kering egy történet a Nyírpalota út környékéről, ahonnan – állítólag – védőmaszkos esetkocsi vitt el egy embert, ezidáig nem sikerült megerősíttetnünk. Ha megtörtént volna, minden valószínűség szerint tudnánk róla. Arról sem kaptunk még pontos tájékoztatást, hogy mi történik az iskolai megbízási szerződésekkel dolgozó testnevelőkkel és technikai munkatársakkal. A Népszava és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete értesülése szerint a Klebelsberg Központ tankerületei saját hatáskörben dönthetik el, hogy a vészhelyzet idejére is fenntartják-e a megbízási szerződéseket. Amint lesz róla hír, nyomban beszámolunk.

Az aranyvessző komolyan veszi a tavaszt

Azt viszont tudjuk, hogy dr. Filipsz Andrea jegyző utasításának megfelelően gyakrabban kell fertőtleníteni a társasházak közösen használt tereit, a folyosókat, a tárolókat és az udvarokat is. Azzal, hogy ha a jó időben az indokoltnál több a parkokban a fölöslegesen kóricáló, napfürdőző városlakó, nincs mit tenni. Egyelőre senkinek nem lehet parancsba adni, hogy ezzel veszélyezteti saját maga és mások életét.

Itt járunk, szép a tavasz, kár, hogy nem tudjuk maradéktalanul kiélvezni. (PP, Rab László, 2020. március 20. Az áruházi fotókat olvasóinktól és Tóth Jenőtől kaptuk.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )