Idus 2020-ban

Idus 2020-ban

Ilyenkor jövünk rá, hogy milyen szépek is tudnak lenni azok a szokványos ünnepi beszédek a szeles tavaszi március 15-éken. Eléggé drámai ez az idei ünnep, ilyen még nem volt a mi életünkben. Hogy nincs. És hogy nem megyünk sehová. Nincs lázongás, nincs dühöngés. Van helyette az otthon ücsörgés.

Március idusán. Amikor tombolni kezd a szeles tavasz.

A helyzet drámaiságát még jobban visszaadja, ha felidézzük, mit csináltunk egy évvel ezelőtt március 15-én. Pengett a cimbalom, kopogtak a bokák, ugrándoztak a lánykák a kalapos legényekkel a nagytemplom előtt. Megőriztük a képsort, így történt.

A koronavírus-járvány miatt bezárnak az iskolák (digitális oktatás lesz, mondta a miniszterelnök, senki se tudja, mi is ez valójában), az óvódák, a bölcsődék, már nincsenek edzések a röpiseknél és a foci-utánpótlásban sem, ahogy haladunk előre, egyre több minden be fog még zárni. A Szilas Néptáncegyüttes a múlt héten közleményben tudatta az ifjú táncosok szüleivel, hogy mire vigyázzanak, amikor próbára viszik a gyerekeket. Valószínű, hogy majd ez is változni fog napokon belül.

Apropó gyerekek. Az önkéntes családi karanténunkban felhangoztak nálunk az első tipikus mondatok, úgymint: “Eltörted a szemüvegemet, te rohadék!” “A lakásban nincs foci, gyerekek!” “Ki ette meg az összes kacsamájpástétomot?!” “Beszéljük meg, ki mit fog csinálni a következő hónapokban!”

Közben sorra jönnek az üzenetek, kedves szülők, a koronavírusra tekintettel nem tartjuk meg az edzéseket, nincsenek meccsek, elmarad az angolóra, szünetel a szolfézs, türelmüket kérjük. Még el se kezdődött igazán, és máris az emlékeinkből kezdünk élni. És felidézzük azokat a normális napokat, amikor még úgy készültünk a március 15-ére, hogy verset tanultunk és mondtunk. Valahogy úgy, mint két évvel ezelőtt Rabéknál.

Miben lehet bízni? Csakis abban, hogy túljutunk a nehéz napokon, és újra lesz arra lehetőségünk, hogy a szabad tereken, a Szántóföld utcában vagy máshol, az épülő Liva-malom előtti placcon vagy a Budai II Stadion előterében újra összetalálkozzunk. Jövőre pedig újra táncolni és énekelni fogunk a március 15-i ünnepségeken. (PP, Rab László, 2020. március 15.)

A tavalyi képeink az ünnepségekről

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )