Párduc a kapuban

Párduc a kapuban

Van a futballban azért hősiesség, és ehhez nem kell felnőtt meccsekre járni, elég, ha kisétál az ember egy irgalmatlanul pocsék novemberi délelőttön a pályára, és ott mondjuk megnézi a 12 éves REAC (U13) derbijét, amelyet a rákospalotai ifjak a Viadukt ellen vívtak Biatorbágyon.

Az általános tapasztalat, hogy miként a vadmalacok, úgy futnak a kölykök a labda után, itt nincs alibizés, őszintén és szívből csinálják, amit csinálnak, a cselek és a becsúszások is igaziak, a gól pedig olyan boldogsághormon, ami semmi mással nem pótolható.

Arról nem is beszélve, hogy amíg a normál gyerekek otthon a nagymama süteményeit dézsmálják meg a vasárnapi ebéd előtt, a kéksárgák életüket és vérüket adnák a három pontért. Sokat ér, mert eddig összesen ennyi jutott a kis tizenketteseknek, a sor végén állnak a bajnokságban. Abban a bajnokságban, amiben a Fradi, az Újpest és a Vasas-Kubala áll az élen, és ezek a “nagyok” oly sok gólt szoktak rúgni, hogy számolni is fölösleges.

Novemberi küzdelem

Nem úgy a reacos gólokat. Azok közül mind-mind emlékezetes marad. Most vasárnap például Orbán Csaba rúgta az egyenlítő gólt a 27. percben, 1:0-ra ment akkor éppen az ősi ellenfél, a Viadukt SE (Borzók András rúgta a biatorbágyi gólt). Kapu előtti kavarodás után Nagy Soma vágta be a 29. percben a pettyest a hálóba, ezzel lett 2:1 a hazaiaknak. Voltaképp öt perc alatt dőlt el minden. A második harminc percben már nem változott az eredmény.

De miért nem változott? Ez jószerével egyetlen játékoson múlott, a REAC 20-as mezben játszó kapusának, Paul Máté Antalnak volt köszönhető, aki úgy vetődött, akár a párduc, s akkorákat szökellve tolta szögletre a legbiztosabbnak látszó lövéseket is, hogy azt egy kenguru is megirigyelhette volna. Ha nincs a kapuban ez a srác, akkor a Viadukt több góllal nyerhetett volna. A szoros eredmény, és az, hogy így voltaképp végig kiélezett volt a derbi a fázós esőzésben, a pompás kapusnak köszönhető.

A fiú védéseinek láttán a nézők csettintettek, a végén pedig abban egyeztek meg, hogy van értelme a futballnak. Különösen, ha gyerekek játsszák. (PP, Rab László, 2019. november 11.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )