Megoldódik a nagy kapszularejtély

Megoldódik a nagy kapszularejtély

A korabeli tudósítás a Népszabadságból – de itt kimondottan az alapkőről van szó, időkapszuláról a cikkíró egy árva szót sem említ. Azért ha ennek elhelyezése része lett volna az alapkőletételnek, egészen biztos, hogy szerepeltették volna. Más újságok egyéb cikkei sem tesznek említést arról, hogy lett volna más is a hivatalos alapkőletétel mellett. Megáll az ész, és visszanéz!

A város peremén, szántóföldek, szőlők, apró családi házak falusias környékén látnak hozzá az új “külvárosi city” létesítéséhez – írta ötven évvel ezelőtt a Népszabadság, amikor beszámolt az újpalotai lakótelep alapkövének lerakásáról. Szerencsénk van, mert a tudósító azt is közli, hétfőn történt a jeles esemény, március 17-én. Ezt az időpontot tekintjük Újpalota születésének. 

Annak kapcsán kerestünk rá a korabeli közleményekre, hogy a napokban a Fő téri helyreállítási munkálatok közben egy fa gyökere alatt időkapszulára bukkantak a Répszolg munkásai. Azóta mindazok, akik fogékonyak a rejtélyre, azt kutatják és kérdezgetik, hogy vajon mi lehet benne. Hatcikkelyes mackósajt? Szilvásgombóc-relikvia a hatvanas évek végéről, esetleg egy Sokol-rádió, Dacia-féltengely, kiflicsücsök vagy a Foxi Maxi kalandjai című rajzfilm egy-egy jelenete? (Ha valaki nem emlékezne rá, így nézett ki, megpróbáljuk felidézni.)

Komolyra fordítva a szót, a meglelt időkapszula jelenleg a gondnokságon van, még nem nyitotta fel senki. De ez nem jelenti azt, hogy örökre rejtve maradna a tartalma.

Augusztus 29-én a Zsókavár utca 15-ben tárulkozik fel előttünk az ötven évvel ezelőtti titkos akció. Előadás-sorozat kezdődik Újpalota 50 címmel, s ennek nyitódarabja hangzik el az említett napon. Ott leszünk!

Hogy mi történik a felnyitás után, arra vonatkozóan csak tippjeink lehetnek. Megkerestük ezért Németh Angéla polgármestert, aki azt mondta, hogy az időkapszulát a felnyitás után újra elhelyezik a mélyben, de minden bizonnyal beletesznek olyan emlékeket is, amelyek már kifejezetten a mi korunkat jellemzik (Mi lesz az? Egy-egy szaftos Facebook-komment? Vagy egy repedezett üvegborítású okostelefon? Esetleg egy szombat délelőtti sms-üzenet ezzel a szöveggel: “Hozz főzőtejszínt, tárkonyt és mazsolát, ha úgyis beugrasz a vásárcsarnokba!” Meglátjuk.)

Noha kifúrja az oldalunkat a kíváncsiság, ezt a kis időt már fél lábon is kibírjuk. Találkozunk a kapszulistákkal augusztus 29-én! (PP, Rab László, 2019. augusztus 15.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )