Micimackó lázadása

Micimackó lázadása

Bajban volnánk, ha részletesen és pontosan akarnánk beszámolni arról, hogy hetedszer sem sikerült megszavazni a költségvetést a kerületben. Megszavazni? Hol vagyunk ettől! A testület már napirendre se vette a kérdést. Minderre egy jó kétórás felvezető után derült fény, melyben túl sok minden nem történt. A képviselők megcibálták egy kicsit egymást, aztán ment minden tovább a szokásos mederben. Amikor szavazásra került sor, 9 igen, 8 nem és 2 tartózkodás szerepelt a táblán.

Annyiban volt más ez a mostani ülés, hogy megelőzte egy tiltakozó demonstráció, amelyet fiatal civilek szerveztek. Éspedig azért, hogy legyen már meg az a költségvetés. Ott voltunk, többen elmondták, hogy mi a véleményük erről a divatjamúlt obstrukcióról. Nem kell túl nagy dologra gondolni, a fiatalok épp csak komolyan gondolták azt, hogy az önkormányzat a képviselő-testületből és a kerület összes polgárából áll.

A testületi ülésen szerzett benyomásainkat ezúttal néhány szócikk alatt közöljük.

(álcivil) A tüntetés után az ülésen Gyurkovics Miklós fideszes képviselő fölvetette, hogy ez egy “álcivil” rendezvény volt, amit nem is Abd El Rahim Ali szervezett (a Facebookon hirdette meg), hanem Tóth Veronika DK-s képviselő. Észnél kellett lenni, és már itt a legelején rá kellett jönni, hogy a testületi ülésen sok mindenről szó lesz, de a költségvetésről egészen biztosan nem.

És így is lett.

Abd El Rahim Ali (jobboldalt)

A tüntetést szervező fiatalember neve voltaképp azért hangzott el (hibásan, rossz hangsúllyal, amit az érintett úr jelzett is), mert nem úgy hívták, hogy Alsó- és Felsőrükverczy Kanavász Sándor Soma, sokkal inkább hangsúlyozni lehetett a nevével az idegen hangzást (Abd El Rahim Ali magyar állampolgár, itt nőtt föl, a kerületben tanult, megfordult a bernecei diáktáborban is). A burkolt rasszizmus köszönt vissza annak a fickónak a Facebook-oldalán is, aki meg úgy zárta a tüntetéssel kapcsolatos bejegyzését, hogy “Allah növessze hosszúra a szakállát”. Ilyen egyszerű a dolog, amikor valakit Alinak hívnak, ugyebár.

Tóth Veronika egyébként reagált a teljesen értelmetlen és lényegtelen felvetésre: ha ő szervezte volna a tüntetést, magától értetődő módon odaállt volna az akció mögé. Az volt egyébként a bűne, hogy elment a tüntetésre. Ilyet máskor nem szabad.

(DK-s kifizetőhely) A legmókásabb az volt az ülésen, amikor egy-egy fideszes szólásra emelkedett, s közben a költségvetésre a kezdetektől fogva igent nyomó képviselők azokat a puffancsokat hangoztatták, amellyel a fideszes propaganda jó ideje kábítja az országot (migráncs, Soros stb.) Bekiabálták azt is, ami minden 888-as meg magyarhírlapos interjúban visszaköszön: a kerület DK-s kifizetőhely lett, sajna, aminek szintén nincs semmi értelme, mert konkrétumot még soha senki nem tudott felmutatni. Még csak jól sem hangzik, egészen pontosan igen unalmasan hangzik, eddig ugyanis nem sikerült olyan videót prezentálnia senkinek, hogy Gyurcsány Ferenc a 15. kerület határán egy nagy taligába pakolná át a kerülettől elrabolt pénzesládákat.

Legárd Krisztián, Tóth Veronika, Vékás Sándor, Matlák Gábor, Tóth Imre

A “DK-s kifizetőhely” abszurditását Tóth Imre, Matlák Gábor és Vékás Sándor is szóvá tette, Matlák kissé indignáltan, Tóth olykor szenvedélyesen és keményen (gyilkosoknak nevezve a Fidesz amúgy jámbor frakcióját), Vékás pedig úgy, olyan fáradt lemondással, mint mikor az ember lyukas vödörrel a kezében indul tüzet oltani. A vita hevében hangzott el a “hülyegyerek” minősítés Gyurkovics úr részéről, de itt már az ember tényleg úgy érezte magát az ülésen, akár egy politikai katasztrófaturista. Nem tudni, meddig lehet folytatni ezt az egyre fárasztóbb macskaegérharcot, az intellektuális lehetőségek kimerültek, a “lakosságnak” lassan hozzá kell szoknia (könyörgök, több tízezer emberről van szó!), hogy jelenleg a 15. kerület az egyedüli az országban, amelynek három hónapja nem sikerül a saját (!) gazdálkodását szabályozó költségvetését megalkotnia.

(büdösbogár) Az LMP-s Szilvágyi László (akinek hetekkel ezelőtt rövid úton lesöpörték azt a javaslatát, hogy amíg nincs költségvetés, senki ne kapja meg képviselői juttatásait) rovartani kérdésekre is utalt felszólalásában. Erről ugrott be, hogy Pintér Gábor frakcióvezető és Lehoczki Ádám képviselő több ízben is arra kért a Facebookon, hogy támogassunk egy kerületi lejáratásra specializálódott fake-oldalt, a minősíthetetlen (és álneves) sértegetéseket tartalmazó Palotai Poloskát. Megnéztük, miről van szó, sok dolgunk nincs vele. Ha a Fidesz-frakció tagjainak közük van egy olyan oldalhoz, amelynek neve az államszocialista idők legutáltabb, legundorítóbb metaforáját (a poloskát: ld. lehallgató készülék) alkalmazza, és mindezt a decens barna színben adja elő, ott eléggé nagy a baj. Ha vannak a kerületben olyan politikusok, akik úgy gondolják, hogy Németh Angélát és Lamperth Mónikát (két nőt, hm) ilyen kommunikációs környezetben álnéven (!) lehet gyalázni, azokon nem tudunk segíteni. A parlamenti választások idején az újpalotai Fő téren látható gyalázatos installáció után azt gondoltuk, nincs lejjebb.

Tévedtünk.

A hallgatóság

(tárca nélküli alpolgármester) Így nevezték a feladatok és jogkörök nélkül maradt, újabban módosító indítványokban utazó Victorné Kovács Juditot. Németh Angéla polgármester jó tíz percen át ismertette, miért nem lehet megvalósítani a pompás elgondolásokat. Számos történet, melyben olykor a Palota Holding vezetőjének levágandó feje tűnik fel, máskor 2020-ra datált tervek kapnak helyet, teljességgel követhetetlenek. Amikor mondjuk ez elhangzott, kicsit zavarba jöttünk: 

“Úgy érzem magam, mint a disznó, akit hetente ugyanahhoz a vályúhoz terelnek, hogy megegyem ugyanazt a moslékot.”

Merk Péter, aki az egyik (Liwa-malomra vonatkozó) legutolsó kérdésünkre azt felelte, ki van onnan tiltva, fáradhatatlan tartózkodó maradt. Ehhez csak annyit tudunk hozzátenni, nem Micimackó, hanem ő lovalta bele a képviselőtársait két éve a malomügybe (“Legyen Áldott Palota”). Ehhez képest a közel nyolcvanmilliós forrást tartalmazó Liwa-malmos költségvetés blokkolásában három hónapja masszívan részt vállal. Egyszer a legelején megkérdeztük, miért.

Sérelmek érték. (PP, Rab László, 2019. május 10.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Módis Ferencné 5 év

    Kik ezek ? Egyáltalán kerületi lakosok? Hogy merik ezt megtenni egy egész kerülettel. Azért a fizetést pofátlanul fel veszik.Szégyen.

  • Disqus (0 )