Vajúdtak a hegyek

Vajúdtak a hegyek

… és nem szültek végül költségvetést. A képviselő-testület negyedszer is leszavazta, kezd politikatörténeti kuriózummá válni, hogy egy település képtelen saját költségvetése megalkotására. A testület 21 jelenlévő tagja közül a hét fideszes nemmel szavazott, csatlakozott hozzájuk a négy tartózkodó, velük szemben az igennel szavazó tízek egyfős kisebbségben maradtak.

Szürreális és zavarbaejtő volt az egész ülés, mert az utóbbi napokban aktivizálódó fideszes képviselők módosító javaslatok egész garmadáját nyújtották be, aminek nagy részét végül úgy nyomták le a testület torkán, hogy a nekik tetsző ötleteket megszavazták, a többit kidobálták az ablakon. Kezdték azzal, hogy az ülés legelején nemmel szavaztak arra, hogy amíg nincs költségvetés, senki se kapja meg a képviselői (polgármesteri, alpolgármesteri) tiszteletdíját. Abból, hogy a hét Fidesz-nemes és a négy tartózkodó is leszavazta mindezt, valamilyen fordulatra lehetett gyanakodni.

Dr. Matlák Gábor, Filipsz Andrea aljegyző és Németh Angéla polgármester

Ezt aztán a mérhetetlen mennyiségű és teátrális jelenetekkel kísért módosító javaslatok körül rendezett tűzijáték tovább erősítette. Arra lehetett számítani, hogy miután az urak Pintér Gábor vezérletével minden fillért előkaparnak a rejtett hivatali bukszák mélyéről, és azoknak nyomban helyet is találnak saját képviselői körzetükben, a végén minden bizonnyal befejezettnek nyilvánítják a költségvetés blokkolását, és feladva a zsarolás módszerét (váltsák le a jegyzőt!, szűnjön meg a “dékás kifizetőhely”! stb.), a kerület lakosainak érdekében (mert mindig ez megy, a népre való hevült hivatkozás) megszavazzák a költségvetést.

A módosításokat külön-külön is megszavazták. Csak olyankor döccent valamelyest a szavazógépezet, amikor szóltak a hivatalnokok, hogy a javaslatnak vagy nincs forrása, vagy pedig egészen nagy ramazuri lenne a vége. A legérdekesebb az volt, amikor egy a polgármestert spórolásra ösztönző javaslat elhangzása után kiderült, hogy a kerületi kommunikációt tévével, újsággal és más nyomdászati termékekkel szolgáló XVMédiánál ebben az esetben le kellene húzni a rolót. Máskor az apró kis törvénysértések kockázata akadályozta meg a bevadult többséget abban, hogy teljesen légből kapott ötleteket is megszavazzon.

Háború és béke

Különösen erős napot fogott ki Victorné dr. Kovács Judit, igen gyakran ragadta magához a szót, a jogköreitől megfosztott alpolgármester olykor meghökkentően indulatosan támadta Németh Angélát, aki megadóan tűrte a fideszes tippözön hömpölygését. Victorné a költségvetés oldalszámaiban is hibát talált, amikor pedig számára kedvezően alakult egy-egy javaslat megszavazása, elégedetten hátradőlt. Az embernek olyan érzése támadt, hogy nem is a rovatokkal meg táblázatokkal teletűzdelt kerületi költségvetési rendelettervet lapozgatja, hanem inkább a Háború és béke fejezeteit vizsgálja.

Az igennel szavazó képviselők többször kifakadtak, színjátéknak nevezték, amit a fideszesek a Szántóföld úti sportcentrum vagy a járdafelújítások kapcsán előadtak, és arra kérték őket, kedvezzenek a béremelésre váró kerületi intézményekben dolgozóknak azzal, hogy igent nyomnak. Amikor haladtunk előre, és a fideszesek már minden négyzetméternyi járdát megnyertek maguknak, arra gondoltunk, hogy talán megkegyelmeznek Rákospalotának (na meg Pestújhelynek, Újpalotának), és nem hagyják, hogy a 15ker költségvetés nélkül maradjon. Mert az olyan lenne, mintha otthon az ember nem tudná pontosan eldönteni, hogy most kifli és margarin kell-e a gyereknek, vagy esetleg jut még valami kis pénz egy Mercedes terepjáróra is.

A Jószolgálat-díjjal kitüntetett FENO munkatársai

Felszólaltak többen, mert tudjuk, hogy az önkormányzat egyenlő a képviselő-testülettel, plusz a kerület összes lakójával. Az is beleszámít, aki ott volt a városházán, meg aki esetleg otthon nézte interneten a macska-egérharcot. A Jószolgálat-díjjal kitüntetett FENO vezetője például arról beszélt, hogy a költségvetés késleltetése azt eredményezheti, hogy nem tudják megrendezni a sérült gyermekeket nevelő intézményben az anyáknapi ünnepséget. Mások is józanságot kértek a képviselőktől, és azt, hogy legyenek szívesek, most az egyszer ne a saját pártos érdekeiket nézzék.

Annyi fideszes javaslatot befogadott ekkorra már a polgármester, hogy azt hihettük, Pintér Gábor Németh Angéla nyakába ugrik és úgy ünnepli; Victorné is megtalálta a költségvetésben az utolsó félreütést, szóközhiányt, úgyhogy következhetett a szavazás. Abban reménykedtünk, most már nem lesz olyan képviselő, aki a tartózkodásával azt jelzi, hogy nem tudja eldönteni (mert hiszen a tartózkodás ezt jelenti), jók-e a költségvetés fejlesztési célkitűzései, vagy valami másnak kellene történnie.

Leszavazták, amit akartak

Az eredmény ismert. A fideszes hetek a négy tartózkodóval leszavazták azt, amit előzőleg négy órán át nyüstöltek, és amire lelkesen rábólintottak. Nemet mondtak azokra a módosító indítványokra, amelyeket fél órával azelőtt lelkesen megszavaztak. És amelyek 90 százalékát Németh Angéla is támogatta!

Mit lehet erre mondani? Nincs olyan költségvetési varázsló, nem a kerületben, de sehol a földkerekségen, aki azoknak a képviselőknek kedvezni tudna, akik leszavazzák saját javaslataikat. Vége, kalap, kabát.

Ezzel az egész költségvetési hajcihőt befejezettnek lehetne nyilvánítani. Egy ágyból vett pajzán példával szólva ami nem megy négyszer, nem fog sikerülni ötödszörre sem. Ha nincs költségvetés, hát nincs. Végül is vissza lehet fizetni azokat az állami támogatásokat, amelyek csak akkor érkeznek meg, ha van egy településnek költségvetése. És ki lehet fizetni azokat a büntetéseket, bírságokat is, amelyek az ilyen egészen extrém esetekre vonatkoznak. Végül is abba, hogy valaki nem tudja megmondani, mire akarja fordítani a helyi közösség pénzét, még senki nem halt bele. Szokatlan persze, de hát mit tegyünk, ha a helyi politikusok egy része azt gondolta, itt a kiváló alkalom arra, hogy az új polgármester erejét és türelmét próbára tegye.

Fényesen sikerült az előadás.

A függöny legördülése után a ráadás az volt, ahogyan a 7+4-es többség blokkolta Victorné dr. Kovács Judit bizalomvesztés miatti menesztését is. Piha, napirendre se vették. Az alpolgármester, aki a Fideszből történt egy évvel ezelőtti kizárása után érzékletes beszámolót tartott az autógumija leeresztéséről, most győztes úrvezetőként hagyhatta el a városháza dísztermét. Feladatai, jogkörei már nincsenek, voltaképp csak annyi dolga maradt, hogy küzdjön és harcoljon. Azok ellen, akik meglátása szerint az elveszejtésére szövetkeztek. Valószínű, hogy nem ez a harca volt a végső. (PP, Rab László, 2019. április 3.)
*
Németh Angéla polgármester első reagálása a képviselő-testület ülése után: – A kerületi régi, a kerületi újra fideszes képviselők, és persze Móricz Eszter ma leleplezték magukat. Semmilyen formában nem érdekli őket a kerület. Annak ellenére sem támogatták a kerület 2019. évi költségvetését – a kerületi fizetésemelési programot és fejlődést -, hogy módosításaik 90 százalékát befogadtam, szavazatommal támogattam. Ehhez nem kell több kommentár, ez a Fidesz igazi arca.

Képek a testületi ülésről

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Bercsényi 5 év

    Most kellene, hogy a közszolgàk kezdjenek igen gyorsan sztrájkolni a fizetésükért, a képviselők lehetetlen viselkedése, a munka gátlása miatt.

  • Disqus ( )