Remélem, létezel!

Remélem, létezel!

Összeszokott páros

A címben idézett mondat egy kislány Mikulásnak írott leveléből származik (forrás: Bogárdi Márta). Nos, találtunk minden kétséget kizáró bizonyítékot, Pestújhelyen járt a Ringató Mikulás, volt neki szánkója, pompás botja, és ha valaki húzgálni kezdte volna a szakállát, alaposan meghökkent volna. 

Maga mellé vette hűséges krampuszát is, a képek tanúsága szerint összeszokott párost alkottak. 

A címben feltett óhaj (“Remélem, létezel!”) teljesült, a jó öreg Mikulás megérkezett a legújabb generációkhoz is. Nem volt nála laptop, nem pötyögött közben a mobiltelefonján, mindent úgy csinált, mint ötven-száz évvel ezelőtt. Nincs minden veszve. (A duett további működésére vonatkozó részletek megtudhatók Nagy Edittől és Mészáros Balázstól, egyebek a PEKH oldalán). 

*

Ha Pestújhelyről elugrunk Újpalotára, a Fő térre, láthatjuk az ottani közösségi házban az idei mézeskalácsház-alkotásokat. Régi karácsonyi hagyomány ez (errefelé), a tésztával babráló gyerekeket – a jelek szerint – rafinált felnőttek vezetik be a mézeskalács-készítés rejtelmeibe.

Az idei építmények között egészen meglepő szín- és formakonstrukciókat is felfedezhettünk, az alkotók nem fogták vissza magukat, amikor témát választottak: még az Eiffel-tornyot is össze lehetett gyúrni édestésztából, a lehetőségek ezek szerint korlátlanok. 

A Mézeskalács-házak tárlata december 20-áig tart, addig minden pályamű biztonságban van (azaz nem harapja le a kéményt vagy a kertkaput senki. 

Hogy utána, január elején mi történik, abba rossz belegondolni. Ezek a házak oly szépek, hogy vétek beléjük harapni. 

Ha viszont visszahuppanunk a földre a porcukros, tekergő-kanyargó mintákkal díszített álomvilágból, mégis azt kell mondanunk, a mézeskalácsot így vagy úgy, de eléri a végzete. (PP, Rab László, 2018. december 12.)

Képek az idei pályaművekről

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )