A Ciklus, a karate meg a bögrecsárdák

A Ciklus, a karate meg a bögrecsárdák

Három ügyet választottunk, melyben a kerület érintve volt a héten, legyen itt az első egy rövidfilm, mely Európa Nagydíjat nyert a Párizsban a Mobil Film Fesztiválon: a zsűri Klopfstein-László Bálint Ciklus című kisfilmének ítélte a 20 ezer eurós pénzjutalommal járó kitüntetést.

A neves francia filmrendezők kezdeményezésére 2005-ben alapított nemzetközi Mobile Film Fesztiválra mobiltelefonnal vagy táblagéppel készült, egy perc hosszúságú alkotásokkal lehet nevezni. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának közelgő 70. évfordulója alkalmából a szervezők az idei fesztivált az emberi jogok témakörében rendezték meg. A felhívásra 88 országból érkezett 715 alkotásból a versenybe az előválogatás alapján 51 kisfilm kapott meghívást 19 országból. A beválogatott művek többek között a nők elleni erőszak, a fogyatékosság, a halálbüntetés, a sajtószabadság, az oktatáshoz való hozzáférés, a szexuális kizsákmányolás témaköreivel foglalkoznak.

A menstruációs szegénység tabutémájáról szóló Ciklus kisfilmet Klopfstein-László Bálint rendező Molnár Nonával közösen írta, alkotótársaik Upor András, Orosz Bálint és az operatőr Hatvani Krisztián voltak. A film különlegessége, hogy a két főszereplő a Kontyfa Iskola két nyolcadikos diákja, Drinka Fanni és Papp Dorka. 

A megvalósításban a rendező egyik fő szempontja az volt, hogy a történetet beszéd nélkül, kizárólag képekben vigye filmre. A társszerző Molnár Nona szerint az egyik legfőbb kihívást azt jelentette, hogyan lehet ilyen rövid műfajban érthetően, de nem túl direkt módon, a főszereplő számára nem megalázóan bemutatni a nemiséggel járó hátrányokat és a szegénységet egy nagyon érzékeny életkorban, egy tinédzser korú lány esetében. Mutatjuk. 

 

Kiváló sportolók

A városházán köszöntötték az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntetettjeit, a díjakat Németh Angéla polgármester adta át az ifjú bajnokoknak. Igen sok ismerőst köszönthettek a jelenlévők a karate világából, ez a népszerű és divatos új sport erősen vonzza a fiatalokat, fiúkat és lányokat egyaránt.

Köztük volt Baranyi Zsófia, az MTK Dynamic karateszakosztályának kerületünkben élő versenyzője, aki nemrég ötödik helyezést ért el az ifjúsági olimpián Buenos Airesben (Argentína). 

Na most itt azért meg kell jegyeznünk, hogy 2020-ban a tokiói olimpián a karate is bemutatkozik új olimpiai sportágként, így aztán nem lehetetlen, hogy kerületünk lakója is képviselteti magát azon az eseményen, mely minden sportoló álma.

A kisebb kitüntetettek (Incze Denissza, Badak Balázs és a többiek) minden bizonnyal a 2024-es időpontot célozzák. Akkor Párizsban lesz az olimpia, és egészen biztos, hogy 15. kerületi sportolóknak lehet majad szurkolni az ötkarikás játékokon.  

Baranyi Zsófiát az ötvenhatos futás után kaptuk el, azt mutatjuk most meg, hogyan vélekedett az ifjú hölgy akkor a pompás diadalról. Szurkolunk az MTK-s sportember további sikereiért. 

 

A füstös szeszelés ellen lépett fel a jegyző

Nem éppen sportos hír a harmadik, amit kiválasztottunk. Ellenőrzést rendelt el Lamperth Mónika jegyző a dohányboltok környékén, a mindennapos vizsgálódást a közterület-felügyelők a rendőrség segítségével végzik – erről a hét közepén lehetett hallani.

Az ellenőrzést azért kezdeményezték, mert a lakókat zavarják az üzleteknél kialakult kocsmai állapotok. A jegyző nem gyakorolhatja szakhatósági jogkörét a nemzeti dohányboltok felett, ezért a közterület-felügyelet munkatársait bízta meg az ellenőrzéssel – írták a közleményben.

A felügyelők az ellenőrzés első napján kétszer húszezer, egyszer tízezer forintos bírságot szabtak ki közterületi alkoholfogyasztás miatt, és hét szabálysértési feljelentést is tettek.

Amivel persze nem oldódott meg a mai világ bögrecsárdáinak problémája, de legalább a dohányboltosok tudnak róla, hogy jobb az óvatosság. A közösségi hálón élénk vita bontakozott ki az ügy hátteréről, amiből kiderült, hogy a tízes évek elején politikai hátszéllel kiosztott dohányboltos “jogok” most már arra is jók, hogy az alkoholeladással megfejeljék a bérlők a tetemes hasznot. Hogy egyes dohányboltok környékén milyen éjszakai és nappali állapotok alakultak ki, most nem részleteznénk. Ha valaki tesz egy kört Újpalotán, a saját szemével győződhet meg róla, hogy nem árt mihamarabb rendet tenni. (PP, Rab László, 2018. december 8.) 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )