Babbo Natale és Papá Noel

Babbo Natale és Papá Noel

A püspök szobra a főtéren a lányokkal

A mi Szent Miklósunk története eléggé ismerős. Mira városában vagyunk (törökül Demre), a püspök három szegény családból származó leányt segített ki a bajból úgy, hogy ellátta őket hozománnyal, s férjhez tudtak menni. Van egy durvább verzió is, eladósodott apjuk nyilvánosházba akarta adni őket, a jólelkű pap ezt akadályozta meg, amikor arannyal teli erszényt tett a szegény család ablakába, minden este egyet.

Harmadszorra már zárva volt az ablak, ezért felmászott a tetőre, s a kéményen dobta le az erszényt. Az apa rájött, hogy ki segített rajtuk, de Miklós elütötte a dolgot, és az isteni gondviselést emlegette. Az ajándékozás szokása a 10. században terjedt el Európában a németek jóvoltából.

Nálunk december 5-én éjjel jön a Mikulás, máshol november 11-én (a Luther tanait követő evangélikus vidékeken Márton-napon érkezik, a neve is ez: Pelzetmartel), Amerikában (Santa Claus) Karácsonykor hozza az ajándékokat. Lengyelországban Mikolaj-nak, a román területeken Mos Nicolae-nak, Szlovéniában Boziceknek vagy Sveti Miklavz-nak, Horvátországban Sveti Nikolának hívják, máskor Bozic Bata-ként emlegetik. Olaszországban Babbo Natale vagy Befana a neve, Angliában Father Christmas-ként, Amerikában és Kanadában Santa Claus-ként szólítják, Brazíliában, Peruban, Brazíliában Papá Noel, Franciaországban Pére Noel, Norvégiában Julenissen, Dániában Sinter Klaas, Svédországban Jultomten, Hollandiában Sinterklaas a neve. Izlandon Jólasveinar a mikulásruhába öltözött “13 csibész” neve, akik Karácsony előtt tesznek a gyerekek cipőibe ajándékot vagy rohadt krumplit, attól függően, hogy a gyerekek jól vagy rosszul viselkedtek-e. Marokkóban Black Peternek mondják, Kínában Sengtan Laozsen-nek (és nem embert, hanem istenséget tisztelnek benne).

Mira, Szent Miklós ősi temploma

A finn Mikulás neve Joulupukki, Lappföldön, Rovaniemiben “Mikulásfalván” lakik. Oroszországban Gyed Moroz, vagyis Fagy apó lett Szent Miklósból, újévkor oszt ajándékokat. Tévedés azt hinni, hogy a Télapó a kommunista világ vallásüldözése miatt terjedt el, Arany János, Krúdy Gyula és Mikszáth Kálmán is használta.

A krampuszról máskor emlékezünk meg, most nem akarunk ráijeszteni vele a gyerekekre. (PP, Rab László, 2018. december 6. A fényképeket Moór Évi készítette Mirában, Szent Miklós püspök egykori lakóhelyén, Dél-Törökországban, Antalíya fölött a hegyekben.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )