Műanyag zacskók: újabb lépés a tragédia felé

Műanyag zacskók: újabb lépés a tragédia felé

Nem támogatja a kormány a műanyag zacskók betiltását, ez volt az elmúlt hét legdrámaibb eseménye, a gyerekeink, unokáink egészsége sem bizonyult kellő érvnek ahhoz, hogy a felelősök meglépjék azt, amit számos országban már megléptek.

A világon másodpercenként 170 ezer nejlonzacskó készül, ezeket átlagosan húsz percig használjuk, aztán kidobjuk őket a szemétbe. A lebomlási idő ezer év. Nemrég az alcsony vízállású Dunában találtak egy negyvenéves tejeszacskót, még a festék se kopott le róla ennyi idő alatt.  Az RTL Klub Híradó összefoglalója a kormány törvényjavaslatra adott egészen elképesztő reagálásáról itt látható.

A világ belefullad az egyszer használatos műanyagokba. Minden percben egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba. A legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag-részecskékkel szennyezettek. A műanyag darabok megtalálhatók a csapvízben és a palackozott vizekben is. Itt az ideje, hogy fellépjünk a műanyagszennyezés ellen, ajánlják évek óta a környezetvédők: a saját egészségünk a tét!

A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormánynak nem tetszett az a tervezet, amely szerint előbb a műanyagokra kivetett termékdíj emelkedett volna, később teljesen betiltották volna a zacskók hazai használatát. A Greenpeace mélységes csalódását fejezte ki a döntés után, ezt tesszük most mi is. 

A döntés azért is drámai, mert a helyzet orvosolhatatlan (tessék elmenni a Szilas patak partjára, mindenki meggyőződhet a saját szemével arról, hogy nincs megoldás). Rejtély, hogy Magyarország miért nem akar csatlakozni azokhoz az országokhoz, amelyek meghozták a felelős döntést: betiltják vagy korlátozzák az egyszer használatos nejlonszatyrok használatát. A szomszédos Románia is törvényben tiltja 2019-től az ilyen műanyag zacskók forgalmazását. A műanyagszemét-válságra az újrahasznosítás nem megoldás: túl sok műanyag termékből és csomagolóanyagból keletkezik hulladék, ezek újrafelhasználása képtelenség. Egyet tehetnénk csak: radikálisan csökkenteni kell a keletkező műanyaghulladékot.

Miért is jutott eszünkbe mindez? 

A Rákospalota – Pestújhely – Újpalota „Környezetvédelmi” Közalapítvány és az önkormányzat köztisztasági programja keretén belül 2018. november 22-én csütörtökön délelőtt 11-kor a rákospalotai Kossuth utcában, a COOP áruház közelében folytatódik a Fogadj örökbe egy kukát! akciósorozat. Az akció életre hívói hat csikktartós köztéri kukát vásároltak, ezeket forgalmas csomópontokon helyezik el. A cél az utcák, terek tisztaságához való hozzájárulás és figyelemfelkeltés, a közösségi szerepvállalás erősítése. Az első kukát a Rászorulókat Támogatók Egyesülete fogadta örökbe,  a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény elé tették ki szeptemberben. A mostani örökbe fogadott kukák a következő helyekre kerülnek.

• Rákospalota, Kossuth utca (a COOP áruház mellett, az örökbe fogadó az önkormányzat)

• Újpalota Fő tér, Zsókavár utcai buszmegálló (a Palota Security Kft. védőszárnyai alatt)

• Újpalotai Vásárcsarnok, a rendőrőrs közelében (ÖTHÉT Egyesület)

• Újpalota, Apolló utca, a Pestújhelyi út és a Sztárai tér találkozásánál (Pál Autóház Gépjárműjavító Kft.)

A kiemelt kerületi rendezvényeken az önkormányzat gazdasági működtetési központja által örökbe fogadott két mobilkukát is kitesznek a jövőben a dohányzóhelyek tisztántartása végett. Az akció a tervek szerint jövőre folytatódik, érdeklődni a közalapítvány kuratóriumi elnökénél, Makai Ferencnél lehet (othet-egyesulet@hotmail.com; +36 30 991 4405).

A műanyag szemét elleni kormányzati küzdelem azért is lett volna fontos, hogy a kerületben az örökbefogadó “szülőknek” is könnyebb legyen az életük. (PP, Rab László, 2018. november 19. – A nyitóképen: Szemétszedő aktivisták nyáron a Szilas patak partján)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )