Bringye János játszik

Bringye János játszik

De persze ehhez az is kell, hogy legyenek játékos kedvű partnerei. Szerencsére nincs bennük hiány.
Bringye úr (65) trükkje viszonylag egyszerű. Rákospalotai (na jó, Benkő-telepi) lakóhelye közelében az esti órákban megejtett sétái során, amelyekre egy kutya is elkíséri (jobb híján kutyasétáltatásnak szoktuk az ilyet nevezni), fényképeket készít a játszóterekről, majd azokat fölteszi a Facebook-ra. Lehet találgatni, hogy éppen merre járt.

Esti pörgettyű

– Véletlenszerűen választok ki egy-egy területet – vallotta be a játék atyja, amikor annak születéséről faggattuk. – Ha nappal készülnének a képek, nem volna nehéz felismerni, itt az éjszakai fotózás az érdekes, melynek rákaptam az ízére. Amikor sötétedés után a játszóterek környékén poroszkálok a kutyával, általában nincs ott gyerek vagy felnőtt, kizárólag a tárgyak érvényesülnek a különleges fényhatásokkal. Örülök annak, hogy másnak is tetszik. Igen jó a találati arány, 80 százalékra teszem, ami azért jelzi, hogy másnak is van szeme, nem tudok senkit átverni a képekkel.

Na most a fotózás nem teljesen új dolog Bringye János villamosmérnök életében. Gyerekként kezdte ötven évvel ezelőtt, nyilván fekete-fehér képekkel, egy kis előhívólaborja is volt otthon. Mint oly sokan mások, ő is egy Pajtás géppel vetette be magát a fotózással kapcsolatos küzdelembe. Jött aztán nemsokára egy tüköraknás Zenit, amiről csak felsőfokban lehet beszélni.

– Rengeteg képet készítettem, csak hát az ember gyarló, sokmindent kidobál selejtezéskor, de ennél azért van a régi képeknek komolyabb ellenfele is: a költözés. A fotók megsárgulnak, a negatívok megsérülnek, kénytelenek vagyunk kidobálni a saját régi életünk oly fontos darabjait. A digitális világ beköszönte után sokkal óvatosabb lettem, több helyre is kimentem a képeket, és eddig nem vesztettem adatokat.

Bringye János nyugdíjas, sokáig vezette saját biztonsági cégét, a Palota Security Kft.-t, a kerület vagyonvédelmi ügyeiben is részt vállalt. Nemrég elhunyt a felesége, egyedül maradt, ezért most sokat van unokáival, hiszen két gyermekének családjában öt kis családtag sertepertél, ez is oka annak, hogy a játékos kedvű mérnök gyakran feltűnik a játszóterek környékén.

– Hamarosan “elfogynak” a játszóterek – avatott be a fotórejtvények végességének titkába Bringye úr -, öt-hat alkalom lehet még hátra.

– És utána mi következik?

– Ki kell majd valamit találni. A Lokálpatrióták Egyesületének is tagja vagyok, egészen biztos, hogy lesz folytatás, most még csak ezt tudom. Abban viszont biztos vagyok, hogy az új játéknak is köze lesz a fotózáshoz.

(PP, Rab László, 2018. november 16.)

A játék

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )