Cseszka Edit és Dr. Wallner Éva

Cseszka Edit és Dr. Wallner Éva

Ők az új 15. kerületi díszpolgárok. Cseszka Edit már nem élhette meg, hogy kitüntessék, posztumusz ítélték oda a néhai karnagynak a címet, Wallner doktornő viszont jelen lehetett az önkormányzat október 23-i díjátadóján. A 2018-as díszpolgárok köszöntésén részt vett Németh Angéla polgármester, Victorné Dr. Kovács Judit és Tóth Imre alpolgármester. Cseszka Edit címét a karnagy testvére, Fellegi Istvánné vette át. Videoösszeállításunk október 23-án készült. 

Cseszka Edit (1935-1991)

Cseszka Edit a Tavasz Nőikar alapítója 1935. június 22-én született Esztergomban. A Tavasz Nőikart 1961-ben hozta létre a Csokonai Művelődési Ház együtteseként, 1991-ben bekövetkezett haláláig vezette az énekkart. A Tavasz ifjúsági kórusként alakult, nevét Karai József zeneszerző Tavaszi dal című, az együttes számára komponált műve alapján kapta. A tagok többsége a Rädda Barnen utcai ének-zene tagozatos általános iskola növendéke volt, ahol Cseszka Edit éneket tanított.

A kar a hetvenes években elnyerte a Kiváló Együttes címet, 1977-ben pedig második helyezést ért el a Ki Mit Tud? versenyében. Több kortárs zeneszerző (Karai József, Szokolay Sándor, Lendvay kamilló) a Tavasznak és Cseszka Editnek dedikálta művét. Németh Angéla polgármester méltatásában úgy fogalmazott, hogy Cseszka Edit a hazai énekkultúra és a kerület életében betöltött jelentős szerepe miatt, valamint a rákospalotai Tavasz Nőikar karmestereként elért sikereinek elismeréseként kapja a (posztumusz) díszpolgári címet. Életműve, fogalmazott Németh Angéla, a magyar kóruskultúra kiemelkedő alakjai közé sorolja.

Cseszka Edit gyermekkórussal

Magyar Mise

1986-ban a Tavasz Nőikar közös lemezfelvételt készített a Honvéd Együttes Férfikarával Tolcsvay László Magyar Mise című rock-operájából, majd pár évvel később közreműködtek a szintén Tolcsvay László által komponált Mária Evangéliuma című rock-operában, amelyből magyar és olasz nyelvű hangfelvétel is készült.A Magyar Mise kompozícióval az énekkar fellépett a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Zeneakadémián, az Erkel Színházban, a Hadtörténeti Múzeum Szabadtéri Színpadán, a Budai Vár Díszterén, a Veszprémi Várkertben, az egri katolikus templomban, a Gyulai Várszínházban, és 1993-ban ezzel a produkcióval utazott a kórus németországi turnéra.

2001-ben a Csokonai Művelődési Központ, a XV. kerületi Önkormányzat és a Tavasz Nőikar a kórus fennállásának negyvenedik és Cseszka Edit halálának 10. évfordulóján a karnagy-tanár tiszteletére emléktáblát állított a művelődési ház homlokzatán. Ez alkalomból az énekkar régi és akkori tagjai, karnagyai, barátai koncerttel emlékeztek meg az alapításról; a Fővárosi Önkormányzat pedig a negyven éves Tavasz Nőikart nemzetközi és hazai eredményes szerepléseiért Budapest díjban részesítette. (forrás: tavasznoikar.hu, Cseszka Editre a videóban Tóth András mostani karnagy emlékezett)

A betegek bizalma kárpótolja

Dr. Wallner Éva főorvos

Dr. Wallner Éva a dr. Vass László Egészségügyi Intézmény kardiológiai osztályvezető főorvosa. Nagyszülei és szülei rákospalotaiak, ő is a kerületben él. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1982-ben summa cum laude minősítéssel diplomázott, 1993-ban belgyógyászatból, 1995-ben kardiológiai szakorvosi vizsgát tett. Pályakezdő orvosként az Országos Mentőszolgálatnál dolgozott Székesfehérváron és Budapesten. Az egészségügy számos területén (a Jahn Ferenc Kórházban, a Honvéd és a MÁV Kórházban látta el orvosi feladatait, 1996-tól dolgozik a kerületben. Kardiológus szakorvosként kezdte, utána lett osztályvezető főorvos. Az elmúlt 22 évben a szakrendelő kardiológiai osztálya korszerű gépekkel és újszerű diagnosztikai eljárások bevezetésével járult hozzá a minőségi betegellátáshoz. Orvosi tevékenysége mellett aktívan részt vállal az intézet tudományos munkájában, a szűrőkampányok szervezésében.

– Belgyógyász-kardiológusként naponta szembesülök az élet esendőségével – fogalmazott egy ízben munkájáról az orvos. – Az élet, az ember számára egyszeri és megismételhetetlen csoda tisztelete alapvető rendezőelv működésem során. Minden ember számára a saját egészsége visszaszerzése és megőrzése a legfőbb érték. Ebben próbálok segítséget nyújtani azoknak, akik hozzám fordulnak. A betegeim bizalma, ragaszkodása mindig új erőt ad, és kárpótol minden fáradságért.

Dr. Wallner Évát a videóban megszólaltattuk, Cseszka Editre a Tavasz Nőikar egy rögtönzött kóruselőadással emlékezett. A díszpolgári címhez gratulálunk a főorvosnak és azoknak, akik nem felejtették el az egykori legendás karnagy alakját és munkáját. (PP. Rab László, 2018. október 25., a Cseszka Editet ábrázoló archív fotókért külön köszönet Mellen Katinak, a Tavasz Nőikar tagjának)

Fényképeink a címátadó eseményről és Cseszka Editről itt

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )