Elhunyt Szepesi György

Elhunyt Szepesi György

Néhány napja a 90 éve született Budai II. Lászlóról, az Aranycsapat jobbszélsőjéről emlékeztünk meg, akiről stadiont neveztek el a 15. kerületben. Friss gyászhír, hogy kilencvenhat éves korában elhunyt az Aranycsapat 12. tagja, az egész ország által jól ismert legendás rádióriporter. 

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten Friedländer György néven, édesapja a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg. Nem sokkal később, 1945-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott. Közvetítéseire milliók emlékeznek. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott – írta a Nemzeti Sport.

1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökeként tevékenykedett, 1982 és 1994 között a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt. MLSZ-elnökként döntő szerepe volt Puskás Ferenc 1981-es, első hazatérésében 25 éves emigráció után.

Az Aranycsapat tizenkettedik játékosaként emlegették, erről így nyilatkozott:

„Annak köszönhető, hogy végigkísértem a zsenik útját. Mert ha tizenkettedik játékos, a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot inkább megilleti a titulus, meg mindenkit, aki valóban tett a sikerekért. Magyarán túlzásnak tartom a címet, de ha már adták – nem vagyok álszerény –, tisztelettel köszönöm.”

Érdekesség, hogy akkor közvetített először válogatott mérkőzést – 1945. augusztus 20-án –, amikor Puskás Ferenc bemutatkozott a címeres mezben.

Azon a magyar–osztrákon (5:2) a 12. percben született meg Puskás első válogatott gólja – és persze a mikrofon előtt álló Szepesi Györgyé is.

A legendás riporterre az angolok elleni 6:3 első, Hidegkuti Nándor által lőtt góljának fennmaradt közvetítésével emlékezünk. Nyugodjék békében. (PP, Rab László, nyitókép: Pelével a Népstadionban, MTI-Archívum)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )