Jön föl a darts

Jön föl a darts

Szááááááznyolcvaaaan! – ordítja magából kikelve a szpíker, amikor a feszült játékos a dartstábla tripla 20-as zónájába dobja mindhárom nyilát. A profiknál gyakran előfordul, az amatőrök általában álmodni szoktak róla. 

A Drégelyvár utcai Club 501 dartsklubban azt láthattuk, hogy ettől és a tévéből megismert vérprofi kiszállóktól sincsenek messze a magyarok, akik egy meghívásos versenyen vettek részt. Nem egy ulibuli versenyről volt szó, mert láttuk a támogatók között az önkormányzatot, és a megnyitón jelen volt Hajdu László polgármester is, aki meleg szavakkal köszöntötte a darts kerületi úttörőit. Akik – tegyük hozzá – egy hajdan lepukkant öreg kocsmát alakítottak át modern pubnak. És most már a máregdrága masinákkal és az edzőtermekkel egészen jól kezd kinézni a Drégelyvár utcai darts-sasfészek. Kis összeállítást készítettünk a derbiről, mutatjuk.

Kövesdi Andrea kérdéseinkre elmondta, hogy egyre többen művelik az új sportot. – Huszonnégy klubunk van a fővárosban, 400 játékost tartunk nyilván – tett hozzá a Budapesti Darts Szövetség elnöke -, egyre több az utánpótlás korú játékos. Már felbukkantak a nemzetközi mércével mérhető céllövők, a BDSZ jutalomként utaztatja a hazai versenyek győzteseit az Európa Kupára.

Az elnök asszony szerint a fiatalok is megízlelték a darts örömeit, diákolimpiákat rendeznek az iskolák, már ahol felmérik a darts jótékony hatásait. A kerületben egy iskoláról tudunk, ahol a matektanárok átgondolták, hogy milyen jó az, ha a gyereknek kombinálnia kell. A darts nem csupán a jó célzáson múlik, folyamatosan pörögnek a fejben a számok, a meccseken a végig feszült hangulatnak mentális előnyei vannak. Akinek tehát esze van, beveti a dartsot az oktatásban is.  

A Drégelyvár utcai bajnokok

Vámosi László, az Újpalotai Kavicsos Darts Club elnöke, a verseny szpíkere arról beszélt, hogy klubjuk 2015 októbere óta működik, a sportolóknak helyet adó Club 501 és a “kavicsosok” rendezik a versenyeket. – A Club 501 nagyon népszerű – mondta Vámosi László büszkén -, négy ifjúsági Európa-bajnokunk van, a felnőtt csapataink az országos első osztályban játszanak steel és soft szakágban is. A fiatalok a sportcsatornáknak köszönhetően ismerkednek meg a darts-szal, ami fejleszti a gyerekek matematikai és logikai készségét. De a legfontosabb az, hogy hamar sikerélményhez juttatja őket.

A Drégelyvár utcai derbivel majdhogynem egyidőben rendezték a darts európai fellegvárában, Londonban a világbajnokságot. Unalmasnak nem nevezhető csatározások után végül a két éve még villanyszerelésből élő angol Rob Cross úgy nyerte meg a vébét január 1-jén az esti döntőben, hogy 7-2-re verte a sportág legendás királyát, a 16-szoros világbajnok Phil Taylort.

Rob Cross (az új világbajnok)

A 27 éves Cross elképesztő és fordulatos meccseken jutott a döntőbe. Az elődöntőben gyilkos küzdelemben (a nemzetközi sajtó szerint “minden idők egyik legjobb mérkőzésén”) 6-5-re gyűrte le a címvédő és világelső holland Michael van Gerwent.

Letaszította a királyt a trónról

A londoni Alexandra Palace közönsége (aki Taylor újabb aranyérmére számított) rémült csendben figyelte, amint a 20. (!) helyen kiemelt Cross leradírozta a nagy bajnokot (167-ről és 153-ról is ki tudott szállni, ami azért nem semmi). A negyedik játszmában az 57 éves Taylor felélénkült, és szépíteni tudott. Az ötödik szett úgy kezdődött, hogy Taylor egyetlen dobásra került a kilencnyilas befejezéshez, de nem tudta kihasználni az alkalmat, amivel fel tudott volna zárkózni. Jött Cross, és irgalmatlanul bemehúzott. A végén könnyedén nyert. A közönség hüledezett.

Az 1,8 millió font (630 millió forint) összdíjazású vébén 24 országból 72 játékos indult, a győztes Cross 400 ezer fonttal (140 millió forint), a második Taylor pedig 170 ezer fonttal (59,5 millió forint) lett gazdagabb. A “bukott” viláégbajnokot egyébként Magyarországra csábítanák egy gálaversenyre. A PDC Hungarian Fan Club próbálja Budapestre hozni Taylort, majd meglátjuk, ki tudják-e pengetni a fellépti díjat, aminek összege nem titok. Phil Taylor az utazási és ellátási költségekkel együtt 10 ezer fontot (3,5 millió forintot) kér azért, hogy magyar versenyzők ellen bemutató meccset játsszon Budapesten. (PP, 2018. január 6.)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )