A nagy Mikulás-menet

A nagy Mikulás-menet

Fotós barátunk üzenete szólt így a hétvégén: Miki volt a csokiban. Egy másik jelzés arra vonatkozott, hogy ugyanez a Miki pénteken este a Hubay zeneiskolában működött, ahol éppen a “Csomi” tartotta a rendezvényét. 

Adjuk a megfejtést. A Miki a Mikulást takarja, a Csoki a Csokonai Művelődési Központ lenne, a Csomi pedig azt jelenti, hogy a Csomópont Tehetségkutató színitanodája tartott Kiskarácsony, nagykarácsony címmel ünnepi rendezényt a zeneiskolában.

Moór Évi, akinek dél-törökországi utazásáról nemrég képsorozatot közöltünk, személyesen ott volt Karacs Miklósék gyerekrendezvényén. Érzékletes videókat készített. Hogy Évi világutazásai során Mirában, az egykori Szent Miklós püspök működésének helyszínén is megfordult, csak ráadás. (lásd a galéria képmellékletét). 

A pálinkafőzőket is védi

Annyit azért megjegyzünk, hogy Szent Miklós, aki 73 évet élt, a tengerészek, a kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, a gyermekek, a diákok és minden nehéz körülmények között élő ember védőszentje számos országban, nálunk meg például a pálinkafőzők védőszentje is. A Mikulás-legenda széles körben ismert. A püspök hírét vette, hogy a szomszédjában élő ember utcalánynak akarja eladni három szűz leányát, hogy a családja enni tudjon. Miklós megrémült a szörnyű terv hallatán, egy kendőbe pénzt csomagolt, lopva a szomszéd házához osont, és bedobta az ajándékot az ablakon. Reggel az ember megtalálta az aranyat, megmenekült a három lánya. Mirában (törökül Demre) télen is jó idő van, hónak, rénszarvasnak errefelé nyoma sincs, ez a későbbi korokban rakódott rá a Mikulás-legendára. 

Hűséges krampusz

Jól ismerheti ezt a történetet Mészáros Balázs hajózástörténész-főmuzeológus is, aki Pestújhelyen mikuláskodott. Erről ezt írta Facebook-oldalára: “Ma délelőtt a PEKH közösségi házban – a sokéves hagyománynak megfelelően – ismét elláttam a Pestújhelyi Mikulás feladatkörét. Hűséges krampuszomnak, Nagy Editnek ezúton is köszönöm nélkülözhetetlen segítségét, és Parti Nagy Lajos kifejezetten a P. Mikulásnak igen kedves szavakkal dedikált új, “Létbüfé” c. kötetét.”

Na most a Hubay Kiskarácsonyán feltűnt a “csomis” Karacs Miklós is furcsa vörös ruhában. Moór Évi képein jól látszik, hogy volt egy kedves krampusza is, a színitanodás gyerekek pedig igen jól érezték magukat. És azért szóljunk arról is, hogy “vietnámi üzletembernek álcázott Mikulás járt december 6-án a REAC Sportiskola Széchenyi téri sporttelepén” – adta hírül az XVMédia. Az AsiaCenter kereskedője jó Mikulásként nem üres kézzel érkezett Sági Ferenc elnökhöz, több mint 400 csokoládét adott át az egyesület vezetőjének. 

A REAC-os gyerekekkel aztán vasárnap délután a Vasas Fáy utcai sátrában találkoztunk, ahol U11-es Mikulás Kupán vettek részt. Fotóinkat itt lehet megtalálni az eseményről. 

Minden összeér, a Miki-történetek végtelen sokaságát azzal a hiteles közléssel zárjuk, hogy e sorok szerzője egy nagy zsákkal a hóna alatt egy óvodában bukkant fel 6-án délelőtt. Azt, hogy pontosan mit csinált ott, rejtse homály. (PP, Rab László, 2017. december 10.)

Mikulásos képek Bősze Lajos, Moór Évi, Mészáros Balázs és Büki Géza fotóalbumából

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )