Ki ez a gyerek? Én szültem, csak kicserélték éjjel?

Ki ez a gyerek? Én szültem, csak kicserélték éjjel?

Több a biofű, kevesebb lett viszont a THC (a kannabiszban található vegyi anyag). A szülők magatartása lassan változik. Változatlanul azt érzik (amikor észreveszik, hogy megjelent környezetükben a drog), mintha a gyerek egy sötét erdőben bolyongna. Gyakran találkozunk elkeseredett, kétségbe esett anyákkal. Egyikük egyszer azt kérdezte: – Ki ez a gyerek? Én szültem, csak kicserélték éjjel?

A fenti kijelentéseket a Drogprevenciós Alapítány és az önkormányzat közös kábítószermegelőzési “együttgondolkodó” napján hallottuk, ahol az alapítvány kuratóriumának elnöke, Varga Mónika beszélt a szépszámú együttgondolkodónak (szociális munkásoknak, tanároknak, diákoknak és szülőknek) a helyzet durvulásáról. És legfőképpen arról, hogy a szülők milyen stratégiát próbálnak követni, amikor azt tapasztalják, hogy gyermekük tovább alszik, mint kisebb korában.

– A serdülők eleve tovább alszanak – mondta Varga Mónika -, nem kell mindjárt kétségbe esni. Ha viszont megvan a baj, akkor meg nem tanácsos hazudozni. Találkoztam olyan esettel, hogy a szülő elhatározta, drogambulanciára viszi a gyereket. És azt “kamuzta”, hogy festékpatronért mennek a város túlsó végébe. Az anya úgy hazudott, hogy közben elvárta, a gyerek őszintén beszéljen vele. 

Varga Mónika köszöntőjéből mutatunk rövid részleteket. A mondandó alá a rendezvény egyik szervezője, Geist Gábor korábban forgatott filmjéből vágtunk be részleteket. 

Sokfélék a szülők, a gyerekek, az esetek sem egyformák, ez volt a tanácskozás legfőbb tanulsága. Csak az a közös, hogy kábszerügyben senki nem lehet elég okos. Hol vagyunk már az ősi idők szipuzásától? Ködbe vész az idegnyugtató is, melyre a marihuána és a szintetikus drogok előtti világban szeszt lehetett inni. Talán csak az változott legkevésbé, hogy a szétzuhant családokat jobban fenyegeti a drogveszély. De ez sem aranyszabály ma már.

Gyakori, hogy a család bejelentkezik az ambulanciára, aztán visszamondják a találkozást. Az első beszélgetés során kiderül, hogy a család már régen nem működik, a gyerek nem találja a helyét az életben. – Mit lehet mondani ilyenkor az anyának? – tette föl a kérdést Varga Mónika. – Azt, hogy csillagom, nálad volt a kulcs!? Máskor elmondják, hogy a gyerek akkor kel fel és akkor fekszik, amikor akar, csak akkor megy suliba, ha kedve van, örökös nyári szünetet képzelt magának, ez a hedonista valóság szétcsúszott, abból lett a cuccozás. Vannak szülők, hogy egyszer ránk nyitják az ajtót, és azt mondják, itt a gyerek, javítsuk meg, utána, megígérik, soha többé vissza nem jönnek. Nem egyszer megtörtént, hogy az elterelés során arra tanítottuk a gyereket, hogy kell túlélni anyut. Vannak, akik már a távozáskor feladják, kimarad az elterelés, nincs elég idő és türelem, az apa iszik, az anya meg kapkodja a nyugtítóját: ilyenkor azért nagyobb az esély a megcsúszásra.

A szakemberek szerint a felnőttek feladata az önismeret erősítése lenne, ott van utána rögtön a kritikus gondolkodás fejlesztése, a lassítás, a koncentrálás, a ‘másképp kellene szülőként működnöm’-technika kipróbálása, a kölcsönös tanulási folyamat koordinálása, az együttműködés a család többi tagjával, az egyfelé húzás… Az életkori sajátosságok megismerése ott kezdődne, hogy szerettem volna ugyan balett-táncos lenni, de nem sikerült. Most akkor nehogy már a gyereken vasaljam be az elmulasztott vágyaimat!

A legfontosabbat ki ne hagyjuk. Arra azért mindenki képes lenne, hogy többet beszélgessen a gyerekével.

A legjobb kísérlet

Itt jártunk, és kavarogtak bennünk a gondolatok, amikor Babós Emese, az Országos Kríziskezelő Információs Telefonszolgáltatás igénybe vételéről tartott előadást. Volt miről együtt gondolkodni, az már biztos! ((PP, 2017. november-december)

Arról, hogy maguk a fiatalok hogyan gondolkodnak a drogról, az elmúlt időszakban a legjobb betekintést a Koma Bázison kaphattuk, írtunk róla, A kísérlet című darabot Zrínyi-Gál Vince rendezésében a társulat tizenévesek drogos tapasztalatainak számba vétele után állította össze. Csöndben kérdezzük: hányan látták azok közül, akik választ keresnek az otthoni problémáikra? (Őszinte jelenetek a betépésről címmel itt írtunk az előadásról.)

A Magyarországról ingyenesen hívható Drog-stop segélyvonal száma a következő: +36 20 223 7253 vagy a +36 30 556 5931. A kríziskezelő itt érhető el, bántalmazásos esetekben lehet hívni.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )