Pestújhelyi családok egy modern tárlaton

Pestújhelyi családok egy modern tárlaton

Vannak egészen egyszerű és kézenfekvő megoldások. Ilyen a Pestújhelyi Közösségi Ház folyosóján látható új kiállítás, a Családok a falon. Modern, szellemes és igen hangulatos. Kedvelni fogják az idősebbek és a fiatalok is. 

Szlatényi Mária és Muzsayné Lévay Teréz végtelenül egyszerű dolgot talált ki, összegyűjtötte a pestújhelyi családoktól a legjellemzőbb fotókat. A két kutató általában a házasságkötésre koncentrált, ami azt is jelzi, hogy nagyon is tisztában voltak a korabeli “képességekkel”. Ha máskor nem is, de a jeles napon mindenképp elékszült a fotó a családról, amelyen kackiás bajszú családfők láthatók csipkés ruhákba öltözött párjaikkal. A gyűjtemény további részében a leszármazottak szerepelnek, így jutunk el egy-egy négyzetméteren a család mai utódaihoz. Mutatjuk. 

A tablók okos összefoglaló szövegeket tartalmaznak, a legszükségsebb információkat találjuk rajtuk. Egy-egy tabló egy-egy ágasbogas perstújhelyi család történetét tartalmazza, a koncentrált szövegek és a képi sűrítettség nem teszi lehetővé a zavaró részletek kibontását. Nem részletes, minden apróságra kiterjedő családi sztorikat találunk itt, sokkal inkább egy-egy meghatározó família pár soros leírását. Amit mögé lehet gondolni, az itt most nem kapott helyet. 

A kiállítás legfőbb erénye, hogy ízelítőt ad az egykor és ma is öntudatos kerületrész polgári előzményeiből.  Nem szájbarágós módon, mert arra a gyűjtők önmaguknak sem adtak lehetőséget.

Aki megnézi, egészen másként fog Pestújhelyre tekinteni. Kíváncsi lesz arra, kik voltak a Dominekek, az itteni Kovácsok, a Herczegfalvyak, a Szilágyiak, a Virágok. 

Mi nagyon élveztük. (PP, 2017. november 18.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )