Mese a villanyvonatról

Mese a villanyvonatról

Mindenkinek megvan a maga villanyvonatos története. Mind-mind a gyerekkorba vezet. Van, aki az első villanyvonatjára emlékszik szívesen. Aki nem kapta meg, arra gondol vissza fájó szívvel. Szerette volna, de a szülei nem tudták megvenni.  

Nem olcsó mulatság a vonatozás ma sem. Kovács László, az 1-es Villamos Klub elnöke a Pestújhelyi Közösségi Ház hétvégi modellvasút kiállításán említette, hogy egy mozdony alapáron ma 20 – azaz húsz – ezer forintba kerül. És akkor nem említettük azt a tolólapos Märklin gőzmozdonyt, amelyért egyesek a webáruházak előtti időkben hajlandók voltak elutazni még az USA-ba is. 

A kiállításon szép számú gyereksereglet megjelent, beszéltünk is néhányukkal. Előttük a lehetőség arra, hogy egyszer ők is modellvasutasok lehessenek. Mutatjuk kis videoriportunkat, melyben a rejtélyes ‘bengáli villamos‘ elnevezés is szerepel.  

A modellezést és a tereptárgyak építését gyerekkorban érdemes elkezdeni, utána garantált az élethosszig tartó szerelem. A 17. kerületben 2006-ban alapított 1-es Villamos Klub munkájában kicsiny koruk óta részt vesznek gyerekek is, ami jelzi az efféle civil szervezetek fontosságát. Közéjük tartozik a 16 esztendős Lokonon Edmond is, aki 2008-ban csatlakozott Kovács Lászlóék szakmailag profi köréhez. A gimnazista fiatalember tervei között szerepel a továbbtanulás, de erről csak annyit lehetett megtudni, hogy “valami közlekedéssel kapcsolatos dolog” lesz.

Az első játék-kiállítást különben 1879-ben rendezték, a Märklin szabta meg a méretarányokat (1:32). A mai értelemben vett síneket és váltókat a múlt század harmincas éveiben kezdték gyártani. Érdekesség, hogy az első játékmozdonyokat óraművel vagy spirituszégővel hajtották. A mai villanyvonatok egyenárammal működnek (az első ilyen vonat már 1850-ben elkészült!) Az igazi fellendülés az első világháború után kezdődött. Nőtt a méretarány (1:45-re), ma ez már 1:87-es. A villanyvonatok ára pedig – hallhattuk Kovács Lászlótól – a csillagos ég. A legnagyobb gond a családi házakban és a kisebb lakásokban a helyszűke. A terepasztalt nem egyszerű összerakni és szétszedni.

A közösségi házban külön teremben rendezték be a legóvonatok kiállítását (egy harmadik teremben a legkisebbeknek játszószobát rendeztek be, ami jelzi a ház profizmusát). A meseszép – de tegyük hozzá: méregdrága – konstrukcióról külön “idegnyugtató” videót készítettünk. Mutatjuk.

A jó hangulatú kiállításról közlünk képgalériát is. Mindenkinek jó nézegetést! (PP, 2017. október 15.)

Modellvasút kiállítás a PEKH-ben 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )