Nyugdíjba vonult, és énekel

Nyugdíjba vonult, és énekel

Akad köztünk azért olyan is, akinek nyugdíjba kell vonulnia ahhoz, hogy színpadra merjen állni. Miközben sejtjük, hogy egészen más baráti társaságban énekelni, és megint más kiállni a színpadra, és ott megmutatni, van-e a torkunkban annyi szufla, hogy azzal másokat is boldogítsunk.

Kmecz Béláné Gömöri Mária meglépte ezt a bátor lépést. Kereskedőként élte az életét, nyugdíjba vonulása után pedig rendszeres látogatója lett az egri Dobó Katica Nyugdíjas Egyesületnek. Itt ragadta magával a “buena vista” érzés, és azzal a kifejezett szándékkal kezdett énekelni nosztalgia-csoportos társai előtt, hogy azzal örömet szerezzen másoknak.

Nem lett belőle magyar Susan Boyle, amikor jelentkezett a rákospalotai Csomópont Tehetséggondozó Központ által szervezett Gold Talent-versenyre – ami Heves megyében felkapottabb és népszerűbb, mint máshol. A kicsiny falvak tánccsoportjai mellett számtalan énekes gondolja úgy, hogy kipróbálja magát ebben a műfajban.

Gömöri Mária lett az egri Gold Talent közönségdíjasa. És mint ilyen, Karacs Miklóséktól azt a jutalmat kapta, hogy felléphetett az idősklubok igen jól sikerült júliusi buliján. (A főzésről és a retró divatbemutatóról részletes beszámolót adtunk.) Mária tisztességgel végigénekelte régi magyar slágerekből álló repertoárját, hangja kellemes és tiszta, a hozzáállása pedig példaszerű. Ezt a vele készült rövid beszélgetés illusztrálásával meg is tudjuk mutatni.

A szórakoztatás lenézett, a tehetségkutatás pedig olykor leszólt műfaj, mert valóban vannak vadhajtásai. De azért azt is tudni kell, hogy Wim Wenders amerikai filmrendező is valahogy így akadt rá azokra a koros kubai énekesekre és zenészekre, akik Havannában nyomták a ritmust egy külvárosi könnyűzenei otthonban. Mire a filmesek odaértek, már túljutottak pályájuk csúcsán, Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo és Compay Segundo elfeledve élte életét. És lett aztán a film jóvoltából mégis világhírű.

A dolgok tehát nem olyan egyszerűek, mint azt sokszor elképzeljük. Gömöri Marika nem lesz világhírű, de az, hogy felkészüljön a fellépéseire, előtte sminkeljen és a hangját trenírozza, nagyon fontos feladat számára. Azért mutatjuk be, hogy lássuk, a nyugdíjasnak nem feltétlenül az a dolga, hogy sort álljon az orvosnál, és elvárja, hogy valaki átadja neki a helyet a villamoson. Mindenkinek megvan arra a lehetősége – feltéve, ha egészséges -,  hogy nyugdíjas korba érve ne hagyjon fel az aktív élettel. Lehet ennek eszköze a sport, az utazás, a számítógép vagy az unokák nevelése.

Példánk azt mutatja, hogy kiváló eszköz a boldog pillanatok eléréséhez az éneklés is.

Úgyhogy sok sikert kívánunk Gömöri Máriának, a nyugdíjas rendezvények kedves háttéremberének! (PP, 2017 július)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )