Liu Yen-tung a Neptun utcában

Liu Yen-tung a Neptun utcában

Magas rangú vendége volt a Neptun utcai Kínai-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolának és Gimnáziumnak. Liu Yen-tung, a Kínai Államtanács elnökhelyettese, miniszterelnök-helyettes látogatott az iskolába, és felavatta az új Konfuciusz-termet, amelyet modern taneszközökkel szereltek fel.

A vendég meghallgatta a nagyobb magyar diákok kínai nyelvű produkcióját, és szellemesnek találta a tornászlányok betűmagyarázó mutatványát is. Liu Yen-tungot Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár köszöntötte, a meghívott vendégek között volt Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök, aki egykor a kínai-magyar iskola patrónusa volt.

Erdélyi Zsuzsanna iskolaigazgató arról beszélt, hogy ebben a tanévben 400 diák járt az iskolába, az érdeklődők száma növekszik, a 12 évnyi kínai nyelvtanulás vonzó ajánlat a szülők és a kínai kultúrára fogékony gyerekek számára. A kormány 744 millió forinttal támogatta az iskola korszerűsítését, a magas szintű munkához kínai adományokat is kaptak. A tanításhoz interaktív táblákat és modern nyelvi labort használnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Konfuciusz Intézete pedig önálló Konfuciusz terem kialakítását segítette.

Liu Yen-tung – aki egészségügyi szakmai konferencián vett részt napközben Budapesten – az ünnepség előtt ellátogatott az új terembe, és közösen fényképezkedett a diákokkal.

Beszédében gratulált az iskolának ahhoz, hogy tíz év alatt ezer diák végzett itt eredményesen, köszöntötte a tanárokat és a diákokat, majd taneszközöket adományozott az iskolának.

Az utolsó mondatát a tolmács úgy fordította, reméli, hogy sok kínai jön majd Budapestre, “és megnézik a Dunának a szép kilátását.”

Beszédét magyarul fejezte be. Azt mondta: “Köszönöm”. (PP, 2017. június 19.)

Fotók a mai látogatásról és az iskolából itt.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )