Jocó bácsi érzékenyít

Jocó bácsi érzékenyít

Találkoztunk Jocó bácsival, a 29 éves történelemtanárral, aki rögtönzött szülői értekezletet tartott az Újpalotai Közösségi Házban szombaton. Az élménypedagógia eszközeivel operáló Balatoni József, aki igen népszerű a közösségi médiában, a közismert Felelős Szülők Iskolájával és a Momentán Színház társulatával modellezte az iskolai konfliktusokat. Polus Enikő mentálhigiénés pszichológus segített a helyszínen a kitalált, de életszerű “problémák” megoldásában, a “celebtanár” és társai olyan iskolai ütközőzónát érintettek (kiközösítés, internetes zaklatás, cigarettázás stb.), amelyekre a szülők igencsak fogékonyak.

Két “diák” vitte a prímet, Bencének és Katának nevezték őket a helyzetgyakorlatokban. Arról volt szó, hogy Bencét kipécézte magának a kegyetlen diákközösség, és megalakította az Utáljuk Bencét elnevezésű Facebook-csoportot. A tanárnak az volt a feladata, hogy “kezelje” szakszerűen ezt a különös esetet.  Videónkban a nehezen megoldható próbálkozásról adtunk villanóképet. (A videó elején a hangot kicsit alámértük – A Szerk.)

Sok szó esett az érzelmekről, maga Jocó bácsi élen járt ebben, mint mondta, nem szeretett volna unalmas tanárszerepbe bújni, önmagát akarta és akarja  adni, a tökéletesség máza nélkül. Bizonyára ez az oka annak, hogy a Kontyfa Utcai Szakiskola és Általános Iskola töritanára, aki Papkeszin, a Balaton mellett született, oly sok interjút adott az elmúlt években arról, hogy az iskola mennyire szuper hely, és az a legfontosabb, hogy a gyerek tanulás közben jól érezze magát.

– Tetszettek a rögtönzések, és jó volt Jocó bácsi szövege is – állapította meg kéttagú referenciacsoportunk (e cikk szerzőjének 10 és 12 éves gyermeke), akik érdeklődéssel figyelték a jeleneteket, és felkapták a fejüket Polus Enikő tanmeséjére is, mely egy régi személyes iskolai élményből táplálkozott.

– Kaptam egy beírást – mondta a Me-Se-Kő Mentálhigiénés Segítő Központ és MESEKŐ Alapítvány alapítója, ügyvezetője  -, az volt a baj, hogy megvédtem magam. Apám megdicsért, ha megvédted magad, az jó. Azt mondjuk nem részleteztem otthon, hogy az önvédelem úgy zajlott, hogy a fiúkat vaslapáttal vertem.

Érzékenynek kell lenni a befogadásra, az elesettek és a gyengék támogatására, hangzott el az önkormányzat által támogatott Add a kezed! bűnmegelőzési programban elhelyezett érzékenyítő rendezvényen Tibenszky Móni Lisától, a Felelős Szülők Iskolája egyik alapítójától. A “tetkós” Jocó tanár úr is említést tett Szalai Kriszta Maradjunk annyiban című darabjáról, amelyben a színésznő Lakatosné Jutka, a lakhatásért küzdő A Város Mindenkié csoport hajléktalan szóvivőjének életét dolgozta fel. – Az előadás végén megkérdeztem – mondta Balatoni József -, hogy megölelhetem-e, mire a hölgy azt felelte, tegyem, ha nem kellemetlen nekem egy hajléktalan ölelése. Szívbemarkoló volt. (Szalai Kriszta és Jutka itt látható, hallható együtt.)

A helyzetgyakorlatokat élveztük, Balatoni József meggyőző és lehengerlő volt, a színészeket szerettük, de azért föltettük a kérdést a végén magunkban (a két gyerekkel), hogy ilyen nyitott, befogadó, érzelmes-e az iskola. Nem feltétlenül ilyen, hangzott a válasz, de lehetne éppen ilyen is. És akkor a minket körülvevő intolerancia és a kívülről érkező impulzus merev elutasítása jut az eszünkbe.  (PP)

A Jocó bácsi világa Facebook-oldal itt érhető el. A Felelős Szülők Iskolája pedig itt.

(A címképen Polus Enikő, Balatoni József és Tibenszky Móni Lisa látható.)
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    […] Jocó bácsi itt lépett be a projektbe: Jocó bácsi érzékenyít. […]

  • Disqus ( )