Egy PeKH-es nap krónikája

Egy PeKH-es nap krónikája

A gyerekek duatlon versenyéről rögtön szombaton szót ejtettünk, csodás volt látni az apróságokat, amint nyomták a pedált a Szlipcsevics István Emlékversenyen. Beszámolónkat a versenyről itt lehet megnézni.

A családi napon a gyerekek mellett nyilván a felnőttekről is gondoskodni kellett, a fennállásának negyedszázados jubileumát ünneplő Pestújhelyi Közösségi Házban  ez ugyanolyan olajozottan működött, mint a gyerekek komolyan vett és profi módon megszervezett versenye kinn az utcán.

Megfejtendő rejtély, miért szeretnek a kerületben ennyien főzni. Még alig múlt el a majális, a Szántóföld utcai főzőversenyről a csapatok Pestújhelyre telepedtek át. Hozták a bográcsaikat, készült a lokálpatriótáknál a Németh Péter-féle (később kiderült: aranyérmes) palócleves, Varga Árpád és Báder György keszeget sütött (és nyert halétel kategóriában), szerepelt a menüben “padláspörkölt”, és sajnálattal állapítjuk meg, hogy a többek által felvállalt pacalpörköltet azért nem mertük megkóstolni, mert akkor már túl voltunk a Csipet-csapat lecsós-zöldborsós csirkemellén, melyhez ragu készült színes tésztával. Ezután nagy ívben kerülni kellett a további pluszadagokat. (A képen Varga Árpád, Sárközi Ferenc, Báder György és Lőcsei Rozália két külön csapatban szerepelve afféle “lövészárok-barátkozást” folytatnak.)

Örömmel nyugtáztuk, hogy többek bográcsánál ismerősként cövekeltünk le, és még nincs vége a szezonnak! Lesz főzőverseny Újpalotán is, az pedig a szombati élménybeszámolók alapján semmi máshoz nem fogható, hatalmas és emberfeletti küzdelmet ígér. Aki vesztett a majálison, vagy úgy érzi, hogy mellőzésben volt része, esetleg peches napja volt szombaton a PeKH-ben, Újpalotán visszavághat, és lefőzheti ellenfeleit.

Azt láttuk különben, hogy a főzőverseny díjátadási ceremóniája legalább olyan komoly eseménynek számított, mint a kerékpározó-futó gyerekek jutalmazása. A csapatok oklevelet kaptak, a legjobb gárda kupát nyert, ami tovább növelte az esemény rangját.

Ezzel együtt látni kell, hogy a főzőkompániák a személyes találkozás miatt jöttek a Szűcs István utcába. A Facebook-on mégse lehet fejedelmi pacalpörköltet összerittyenteni. Ahhoz azért feltétlenül kell a társaság.

A színpadon is zajlott az élet, a biciklisták eredményhirdetése után gyerekműsor kezdődött, a kora délutáni órákban pedig rázendített vérpezsdítő ritmusaival a Brass Band. Videónk tanúsága szerint ebben a kerületben nem csak főzni tudnak (elsősorban a nők, meg persze a konyhában elnyomott férfiak), de a jelek szerint rokiban is eléggé jól állunk. Az sem tűnt zavarónak, hogy kora délután kellett begyújtani a táncrakétákat.

Azért azt nem bánnánk, ha az ördöngös páros jelentkezne. Gyorsan vennénk tőle néhány leckét. Majd vigyázunk a vonalainkra, kevesebb lesz a kóstolgatás. De csak azért, hogy össze ne keverjük a tánclépéseket.

  • A bejegyzés fotóit Tóth Vera önkormányzati képviselőtől vettük kölcsön, aki Facebook-oldalán megosztotta felvételeit.
  • A bejegyzésben szereplő személyek közül Németh Péter a majálison itt mesélte el a Mikszáth-féle palócleves receptjét, Varga Árpád pedig itt mutatta meg dédnagyapja 1907-ben ültetett, ma is hajladozó jegenyefáit.

Örömmel közöljük mások fotóit, felvételeit, beszámolóit is, az info@perpal.hu címen megtalálhatók vagyunk. A sok-sok pozitív hétvégi élmény után mindenkinek szép hetet kívánunk. (PP)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )