Újpalota: fesztivál színkottával

Újpalota: fesztivál színkottával

A gyógypedagógus egy dobverővel pöcögtette a kottát a gyerekeknek, akik aztán a hangszeren fegyelmezetten leütötték a megfelelő színt. A Szombathely mellől, Rum községből érkezett színkottás zenekar heteken át készült a produkcióra, az előadásra egy kisebbfajta felhőszakadást követően kerítettek sort Újpalotán szombaton.

Az értelmi sérültek számára rendezett SpeciArt Művészeti Fesztivált immáron ötödik alkalommal rendezték. A fellépők közül többen nehezen tudják magukat kifejezni, gyakran beszédbeli akadályozottsággal is meg kell küzdeniük. A művészeti nevelés – az énektanulás, a zene és a tánc – sokat segít a helyzetükön.

– Terápiás értéke van, és erősíti az önkifejezést – mondta az újpalotai Fő téren felállított színpad előtt az egyik házigazda, Szabóné Busi Julianna, az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának vezetője. Akitől azt is megtudhattuk, hogy a kerület élen járt akkor is, amikor 1988-ban elsőként az országban megszervezte a nappali ellátást a kerületben élő fogyatékosok számára. Törődtek az elmúlt évtizedekben a helyi lakosság “érzékenyítésével”. A cél az volt, hogy megértessék, a fogyatékos családtag is fontos tagja a társadalomnak, az a jó, ha az értelmi sérültek nem elzártan, hanem velünk élnek.

Járókáné Csizmadia Erzsébet gyógypedagógus, az ÉNO egységvezető-helyettese arról beszélt, hogy átlagban 40 főről gondoskodnak a nappali ellátásban, 16 év az alsó korhatár, legidősebb tagjuk most 55 esztendős.

A fesztivált a Csokonai Művelődési Központtal és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettel közösen rendezték, több mint 200 szereplő lépett színpadra, a fellépők hatalmas örömmel hálálták meg, amikor a szép számú közönség tapssal jutalmazta őket.

– Nemigen tudtunk próbálni – mondta őszintén a rumi színkottás műsor után Krizsánné Szabó Gabriele, aki Németh Tímea és Szabó Tünde gyermekfelügyelővel készítette föl a fiatalokat. A végén aztán nagy volt a boldogság, a pirosba öltözött utazó társulat kicsattanó örömmel sorakozott fel a csoportkép elkészítéséhez. (PP)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )