Látod?

Látod?

Egyszer próbáld ki, kösd be a szemed kendővel – de ne csalj – , próbálj meg teát főzni. Keresd meg a kancsót, a filtert, tapintsd ki az ujjaiddal a mézes csuprot, de vigyázz, ne önts mellé semmit, mert akkor a törlőrongyot is elő kell venned. Vagy próbáld meg, amikor már mindenki alszik, hogy megkeresed a töksötétben a távirányítót. Azt is megcsinálhatod, hogy becsukott szemmel végigrohansz az udvaron. De vigyázz, mert ott a gereblye meg a tata éles ásója!

Milyen az, amikor nem látsz?

Kérd el a buszmegállóban vak társadtól a fehér botot, és próbáld meg vele kitapogatni a járdaszegélyt! Vegyél a kezedbe egy gitárt, és hangold be úgy, hogy nem látod a húrokat! Képzeld el, milyen lehet annak, aki látóként született, de baleset vagy betegség miatt elveszítette a látását. Fogd föl, hogy milyen az, amikor valakinek a faág ütötte ki mindkét szemét, vagy elesett a biciklijével, és megsérült a látóközpontja. Állj be nyugodtan a vak gyerekek közé csörgőlabdázni, de próbálkozhatsz a pingponggal is. Kísérletezz! Bele tudsz-e ütni a labdába, ha nem látsz semmit?

A vak gyerekek ugyanúgy örülnek, mint te, és hozzád hasonlóan indulatosak, ha valami nem jön össze. Szeretnek nevetni a vicceken, időnként tele vannak szorongással. Amúgy állandóan a youtube-on lógnak, a haverjaikkal vagy a barátnőikkel vibereznek, ezerrel nyomják a messengeren, ha csajozni vagy fiúzni mennek, és rokonaik ugyanúgy a falra másznak az ájpedjeiktől, mint a tieid. A vak gyerekek John Lennonon és Mick Jaggeren szocializálódott szülei is azt üvöltik, amikor idegesek, hogy “kockafejű leszel, tedd már leeeeee!”

Nagyjából ennyit akartunk mondani. Ha van kedved, gyere el a Vakok Iskolája Nádor Termébe március 26-án este ötre a Jótékonysági hangversenyre, melynek célja a XV. kerületi látássérültek kulturális programjainak támogatása.

Mellékeljük a meghívót is.

Látod?

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )