Koronavírus, kínai iskola: nincs pánik

Koronavírus, kínai iskola: nincs pánik

A holdújévi ünnepséget 23-án tartották a Neptun utcai kínai iskolában (Kínai-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium), akkor még nem volt szó a világjárványként beharangozott koronavírusról. Pár nap telt csupán el, és ömölni kezdett ránk a hírtenger.

A kínai tanárok nem mentek haza a holdújévi ünnepségekre (ami számos karanténba zárt kínai nagyvárosban elmaradt), ez úgyszólván lehetetlen lett volna, mert egy nap oda, egy nap vissza a repülőút. Akik a karácsonyi szünet után tértek vissza Magyarországra, még nem tudtak beszámolni semmit arról, ami azóta Kínában, és különösen Hu-pej tartományban és Vuhanban történik.

Pánik nincs. Az iskola tájékoztatta a szülőket és a gyerekeket. Mindenkit arra kértek, ha a gyerek lázas, ne küldjék iskolába. Az iskolaépületben fokozott higiéniai szabályokat vezettek be, minden mosdóban fel vannak töltve a kézmosó patronok, a folyosót naponta többször felmossák speciális fertőtlenítő folyadékkal.

Van azért arra utaló jel, hogy óvatosabbak lettek a szülők. Többen kihasználják azt a lehetőséget, hogy a szülő igazolhatja a gyerek távolmaradását. Ez ugyan csupán néhány napra terjed ki, de a téli szünet után gyakrabban élnek vele.

A holdújévi ünnepségen január 23-án

Többen fölvetették, hogy az iskola mellett ott van a közelben az Ázsia Center, a kereskedők közül valószínűleg többen jártak otthon, mint a tanárok. Fokozott óvintézkedésekről azonban ott sem hallottunk.

Ami viszont jelzi, hogy a közvélemény figyelni kezdett a koronavírusra, az a kínai éttermek és büfék gyérebb látogatottsága. Az egyik ilyenben déltájban például igen sokan szoktak lenni. Most azt tapasztaltuk, hogy erősen megcsappant a látogatottság. Miközben konkrét félelmek ott sem fogalmazódtak meg. A büfések és a vendégek is várakozó álláspontra helyezkedtek el, és egyetértettek abban, hogy nincs szükség fölösleges riogatásra. (PP, Rab László, 2020. január 28. – A holdújévi ünnepségen készült képek az iskolába látogató Cserdiné Németh Angéla naplójából valók.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )