Kicsiny tárgyak vonzásában

Kicsiny tárgyak vonzásában

Összement a világ. A pesti belváros legfontosabb látnivalói között kell újabban említenünk Kolodko Mihály ungvári művész jellegzetes miniszobrait, amelyek tavaly lettek igazán népszerűek. A Búvár, a Mekk Elek vagy a Columbo-szobor közvetlen közelében elhelyezett Halott mókus afféle búcsújáró hely lett, ezek egyre népszerűbbek a turisták körében. (A bejegyzés végén ízelítőt adunk Kolodko műveiből).

Előtte beszéljünk kicsit haza.

A pestújhelyi alkotók

Volt ugyanis egy kistárgyas kaland nemrég a XV. kerületben is, a Pestújhelyi Közösségi Ház állította ki a Prizma Kör alkalmi műtárgyait, az Anno Hét keretében mutatták be ezeket a Kicsi tárgyak kiállításon.

A fotókat az alkotók tavaly nyáron készítették, amikor kicsiny tárgyaikkal bejárták és lefényképezték a 110 éves Pestújhely nevezetességeit és utcáit. Fabó Katalin, Hodossy Ilona, R. Kóródi Zsuzsa, Marton Ágota, Dömötör Nóra, Magyar Csilla, Magyar Éva, Schlauszky Szilárd, Kreitner Zsolt, Gáspár Balázs, Izsó Zsolt, Zagyvai Gábor, Nagy gyula, Naqgy László és R’bert Bob célja ugyanaz volt, mint Kolodkóé.

Azt akarták, hogy egy picit figyeljen oda valaki arra, amit csinálnak.

Kis tárgy a torony tövében

Tovább lehetne fejleszteni ezt a kistárgyas divatot. Mindkét akció azt jelzi, nem kellenek túlságosan nagy dolgok ahhoz, hogy valami nyomot hagyjunk magunk után.

És persze nagyon fontos a játék is. Mert ezt a legkönnyebb észrevenni. (PP, Rab László, 2020. január 13.)

Válogatás a pestújhelyi kis tárgyak közül

Itt pedig Kolodko széles körben ismert miniszobrai láthatók (de nyilván nem mind). A művek a köztérkép.hu képein: A tizennégy karátos autó, Rubik kocka, Kockás fülű nyúl, Herzl Tivadar, Halott mókus, Breki.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )