A nagy Gyurkó-menet, és más történetek

A nagy Gyurkó-menet, és más történetek

Pintér Gábor nem lesz 15. kerületi képviselő, valószínű, hogy átveszi ugyan a mandátumát, de lemond, és a sorban utána következő Szalay Kornél veszi át a szerepét az ötfős Fidesz-frakcióban. Pintér, aki elveszítette a polgármester-választást a kerületben, megy a Fővárosi Közgyűlésbe. Személyesen kérdeztük erről a képviselőt az október 23-i városházi díszünnepség előtt. Azt felelte, valószínűleg így lesz.

Ma tartja első ülését az új képviselő-testület

A választásokon győztes Mindenki a tizenötödikért! szövetség Cserdiné Németh Angélával kiegészülve 15 fős többséggel vág neki az új ciklusnak. Velük szemben ül majd az öt fideszes, és kiegészül a képlet a kutyapárt szintén kompenzációs listáról bejutott képviselőjével. Az, hogy minden körzetet elvitt az M15, kellő óvatosságra inti az eddig ideológiai politizálással sikertelenül próbálkozó fideszeseket. Hogy végül fő célpontjuk, Lamperth Mónika jegyző bejelentette távozási szándékát, nem Pintérék érték el, noha éveken át ez éltette működésüket. Cserdiné Németh Angéla így értékelte a teljes győzelemmel végződött választást.

A polgármester is említette az új testület legfiatalabb tagját, a Pestújhelyt közel 200 fős szavazattöbbséggel bevevő 21 éves Gyurkó Dánielt. A fiatalember indítása a konzervatívnak beállított kerületrészben telitalálatnak bizonyult, noha Gyurkó úr beszámolt kameránk előtt arról, hogy voltak helyek, ahonnan egyszerűen elzavarták. Hogy győzött, azt jelzi, hogy Pestújhelyen is a helyi ügyek számítanak, s nem az, hogy kit melyik párt küldött politizálni. Gyurkó Dániel nyilatkozata elérhető YouTube-csatornánkban és a Facebook-on is.

Találkoztunk az 56-os ünnepségek után (tényleg, a Fidesz hol ünnepelt? mert nem láttuk őket se a kopjafánál a Karácsony Benő parkban, se a Lobogás-emlékműnél) Mészáros Balázzsal, akit szembesítettünk Gyurkó úr világra szóló eredményével. Egy ideig Balázsnak állt ugyanis a zászló, tavasszal még biztosra lehetett venni, hogy ő indul, de aztán a pártok és szervezetek közötti alku másként alakult.

– Találkoztam a sráccal nem sokkal azelőtt, hogy eldőlt volna a jelölés – felelte érdeklődésünkre Mészáros Balázs. – Három órán át beszélgettünk, tudtam, hogy pestújhelyi kötődésű, azt is tudtam, hogy mit és hol tanul. Üthettem volna a vasat, ragaszkodhattam volna hozzá, hogy én induljak, de a vele való találkozás meggyőzött. Gratuláltam neki, és azt mondtam, minden segítséget megkap tőlem. Nagyon örülök a szép sikernek, amit elért.

A himihumi vége

Farkas Edit naplójegyzetét közültük, Palocsai Béla titkos kampányfegyveréről is beszámoltunk, Makai Ferenc legendás bőröndös fotóját is eltettük emlékbe, itt most azért emlegetjük inkább az újakat, hogy ismerkedjünk velük. Szerencsére megérkeztek a politikába a fiatalok, ez pedig változtatni fog a képviselő-testületi munkán is. Annak a parlamentmásoló, kissé a 19. századot idéző tempónak, amely eddig jellemző volt, valószínűleg búcsút inthetünk. Jöhetnek a konkrét ügyek mentén való kiállások, és miután senki nem jutott be a tartózkodást politikai fegyverként használó “függetlenek” közül, elmondhatjuk, hogy joggal várjuk a himihumi helyezkedések végét (a költségvetés nyolcszori elodázása során láttuk, mindez hová vezet).  

A régi, tapasztalt képviselőknek és a most bekapcsolódó újaknak is sok sikert kívánunk! (PP, Rab László, 2019. október 29.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )