Szigorú fellépés az illegális szemetelők ellen

Szigorú fellépés az illegális szemetelők ellen

Sajtótájékoztatón jártunk a városházán, Németh Angéla polgármester, Tóth Imre alpolgármester és Lamperth Mónika jegyző tartotta, a téma a közterületek állapota és a szeméthelyzet volt.

Elhangzott, hogy elkészült a közterületekkel kapcsolatos felmérés, Németh Angéla szerint nincs akkora gond, mint amit előzőleg feltételezni lehetett. A felmérés fő célja az volt, hogy a balesetveszélyes helyzeteket megtalálják és soron kívül megszüntessék. A lakossági jelzéseket a Répszolg és a megfelelő hivatali osztályok rögzítették.

– Találkoztunk néhány kritikus esettel – jegyezte meg Németh Angéla –, ezek elsősorban az utak és a járdák állapotára vonatkoztak. Főként a főváros kezelésében lévő utakkal van gond, ezek kijavítását szeretnék leginkább a helybéliek. Az önkormányzat az elmúlt években többszáz millió forintot költött saját belterületi útjai felújítására, a járdapályázatoknak óriási sikerük volt, erre az évre is terveztük a kiírást, ha lesz költségvetésünk, nem lesz semmi akadálya a folytatásnak.

A Répszolg fizikai akadályokat épít ki

Tévések a sajttájon

Átszervezik a közterület-felügyelői hálózatot, mondta a polgármester, éspedig azért, hogy a jövőben sokkal kevesebb illegális hulladék kerüljön a közterületekre, a kerületi rendvédelmi szervek, a rendőrök, a mezőőrök közösen járőröznek, adott esetben kiegészülnek az adóhatóság embereivel is. Az illegális szemetelők szigorú büntetésre számíthatnak. Újdonság, hogy a Répszolg fizikai akadályokat állít föl a kritikus területek elhatárolására, ilyen az MVM Zrt. magasfeszültségű vezetéke alatti terület, ahol elképesztően sok az illegális hulladék.

A lakók a kiskereskedőkkel szemben is számos bejelentést tettek, a jegyző intézkedni fog. – Számítunk a civil szervezetek jelenlétére – mondta Németh Angéla –, a civilek közreműködésével szemétszedési akciókat szervezünk a kerületben, most szombaton, május 25-én az Erdőkerülő úti 96-os busz végállomásánál és a 73-mas végállomásánál a Nyírpalota és a Szentmihályi út kereszteződésében fogunk szemetet szedni. A célunk az – zárta mondandóját a polgármester –, hogy megőrizzük a kerületi lakosok komfortos életminőségét úgy is, hogy nincs elfogadott költségvetésünk. A karbantartást el tudjuk végezni, a fejlesztésekkel várnunk kell annak elfogadásáig.

Olyan is lesz, hogy bezáratják a szemetelő üzletet

Lamperth Mónika jegyző a közterületek tisztaságával és rendjével kapcsolatos intézkedési tervről beszélt. – A kerületben az emberek köztisztasággal, közrenddel kapcsolatos egyik legsúlyosabb problémája érthető módon az illegális szemétlerakás – szögezte le a jegyző. – Ezzel kapcsolatban már korábban is voltak intézkedéseink, eredményesek voltunk, hasznosnak bizonyult az illegális szemétlerakók tetten érése, nem késlekedtünk a bírságolással és a büntetések kiszabásával sem. Annak, hogy ezek az ügyek nem maradtak következmények nélkül, visszatartó erejük is volt. Most úgy látjuk, hogy egy másik gócpontot is fel kell számolnunk, ez pedig a kereskedelmi és vendéglátó helyek körüli rend fenntartása, az ottani szemétszállítási szerződések felülvizsgálata. A többség betartja a szabályokat, nem kezdünk tehát vadászni a kereskedőkre, de vannak, akik egy köbméterre kötik meg a szemétszállítási szerződést, és közben hatot termelnek. A fennmaradó öt köbmétert itt-ott elszórják, így szabadulnak meg a szemetüktől. Meg fogjuk ezt szüntetni. Koncentrált ellenőrzésre kerül sor, amit a kereskedelmi és iparhatósági jogkör gyakorlójaként megbízásomból a kollégáink végeznek el. Szigorúbb lesz az ellenőrzés, és ha azt tapasztaljuk, hogy valaki nem tartja be a jogszabályokat, nem fogunk visszariadni a legszigorúbb eszköz használatától sem, be fog a cég vagy az üzlet zárni.

Civilek egy korábbi szemétszedési akción

Van persze olyan probléma, tette hozzá a jegyző, amit nem tud orvosolni. Ez pedig az, hogy a hatósági jogkör kiterjed ugyan az összes üzletre, boltra, kiskereskedelmi-vendéglátóipari helyre, kivéve a nemzeti dohányboltokat. Mert valamiért a törvényt a jogalkotó úgy alkotta meg, hogy a dohányboltokat kiemelte ebből a körből, aminek szakmai okait ma sem lehet tudni.

– A nemzeti dohányboltokkal kapcsolatosan tehát nem tudok intézkedni, de az adóhatóság együttműködik az ellenőrzésekben, hogy ott is fel tudjunk lépni. Alkalmazni fogjuk a jog szigorát, mert a lakosság elvárja tőlünk, hogy a dohányboltok környékén is rend legyen.

Tóth: ősszel könnyebb lesz a folytatás

Tóth Imre elmondta, mindehhez a meglévő források rendelkezésre állnak. – Nincs ugyan költségvetésünk – mondta az alpolgármester, és hozzátette, a program “a Fidesz kártékony lépései ellenére” is megvalósul. – A közterületek rendjének és tisztaságának fenntartása mellett rengeteg olyan fejlesztést tervezünk, amelyek a költségvetés elfogadása után valósulhatnak meg. Az utcafórumokon találkozunk az emberekkel, értik és érzik a költségvetéssel kapcsolatos problémát. Megértőek és a támogatásukról biztosítanak bennünket. Elmondják, hogy ne adjuk fel, ne hagyjuk, hogy a Fidesz személyi kérdéssé silányítsa a kerület költségvetését. A beterjesztett javaslat a fejlődő 15. kerületet reprezentálja, több testületi ülésen megvizsgáltuk a költségvetés elemeit, mindig oda lyukadunk ki, hogy a Fidesz a szakmai javaslatok helyett személyi kérdésekkel áll elő. Megértjük, hogy azért támadják a kerületet, mert három választáson elbuktak, bízunk benne, hogy ősszel meglesz a negyedik is, és utána az következhet, amit az itt élők szeretnének: hagyják végre a kerületet működni és dolgozni. Sok olyan akciónk és programunk lesz, amelyekkel kifejezetten a kerületben élők körülményeinek javítását szolgáljuk. Bízom benne, hogy ehhez támogatást fogunk kapni a kerület lakóitól. (PP, Rab László, 2019. május 24.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )